Trend FM
Készült: 2018. szeptember 06. csütörtök

Az orrunknál is érzékenyebb „hússzagoló-chipet” szerkesztettek kínai mérnökök. Az intelligens szerkezet megállapítja, hogy a vizsgált csirke-, marha-, vagy halhús még ehető-e, vagy már nem.


Az ilyen élelmiszer-kémiai kimutatáshoz ultraérzékeny „nanostrukturált” polimer-érzékelőt a nanjingi egyetemen fejlesztettek ki. Úgy készül, hogy vékony gázérzékelőt nyomtatnak a chipre, amely így képes mérni a biogénaminokat. Ezek az anyagok okozzák a rothadt hús szagát is. Ha a chip túl sok biogénamint érzékel, jelet küld a számítógépes rendszerbe, vagy akár közvetlenül az okostelefonunkra. A húschipes módszerrel majd más termékek: a tojás és a sajt - fogyaszthatóságát is ellenőrizhetik. Ehhez azonban még fejleszteni kell az érzékelőket, hogy különbséget tudjon tenni például a csirke-, a marhahús és a cukor jellemző biogénamin-koncentrációban.

Takarék

Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma
Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma
https://www.opten.hu/