A zöldtrágyázás előnyeiről és tapasztalatairól

A zöldtrágyázásnak hazánkban már több, mint 100 éves hagyománya van. Csak, hogy néhány nevet említsünk, Westsik Vilmos, Gyárfás József, Cserháti Sándor és Grábner Emil nagyon sokat tettek a hazai zöldtrágya növények kutatásáért, illetve azok szakszerű használatának terjesztéséért.

Bővebben: A zöldtrágyázás előnyeiről és tapasztalatairól

A zöldtrágyázás előnyeiről és tapasztalatairól

A zöldtrágyázásnak hazánkban már több, mint 100 éves hagyománya van. Csak, hogy néhány nevet említsünk, Westsik Vilmos, Gyárfás József, Cserháti Sándor és Grábner Emil nagyon sokat tettek a hazai zöldtrágya növények kutatásáért, illetve azok szakszerű használatának terjesztéséért.
 

Örökifjú szupermeggy

Extramagas antioxidáns- és a melatonin-tartalmával esélyes a superfoodok listájára a Pipacs 1. Ezt a  még az 1980-as években nemesített meggyfajtát különleges flavonidtartalma, a normál meggyekétől eltérő érési ciklusa miatt nemrégiben kezdték el újra vizsgálni a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.-ben, amikor a beltartalma eredmények más meglepetéseket is mutattak. Superfoodnak olyan élelmiszereket neveznek, amelyek különleges beltartalmukkal segítik az emberi szervezet egészséges működését, gazdagok vitaminban, ásványi anyagban. Ezért superfood a chia mag, a kurkuma, a zöld tea is. A Pipacs1 a csonthéjas és bogyós gyümölcsök között válhat azzá.
 
 

Végre bizakodó a magyar!

Júniusban történelmi csúcsára jutott a GKI  konjunktúraindexe, eddig csak egyetlen alkalommal, 1998 nyarán volt olyan magas, mint most, az üzleti bizalmi index pedig eddigi, több mint húszéves története során még sohasem. A szolgáltató cégek kivételével minden ágazat és a fogyasztók várakozása is javult júniusban, a szolgáltató cégek optimizmusa pedig csak májusi, 18 éves csúcsához képest romlott minimálisan. Erősödött a cégek részéről a foglalkoztatási szándék, a lakosság félelme a munkanélküliségtől pedig csökkent.
 

Meteo: ez várható a héten

A szépen kikelt tavaszi vetések ellenére a termelők egyre inkább lefelé kezdik módosítani az idén őszre becsült kukorica- és napraforgó-terméshozamokat. A júniusi csapadék, a kívánatos több órás esők helyett, ismét felhőszakadásokból állt, amelyek az Alföld nagy részét ki is kerülték. A gyengébb termőképességű földeken a talaj már ki is cserepesedett. Sokfelé 30 centiméteres rések tátonganak. Fennáll annak a veszélye, hogy a következő napokban várható 30 fok fölötti hőség és légköri aszály alakul ki, amelyben a még gyenge fejlettségű növények „megsülnek”.Az elmúlt hét végén a legsúlyosabb csapadékhiánnyal küzdő területek, főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén többnyire 15-40 mm csapadékot kaptak. Az ország délkeleti csücske maradt ki a hét végi csapadékból, ill. az ország északi sávja. Bár a csapadékot bőven kapó részeken a talaj fölső rétege átnedvesedett, de az átlaghoz képest még sok a csapadékhiány, és a legtöbb helyen a talaj mélyebb rétegei továbbra is szárazak. Az eddig sokfelé súlyos aszály jelentősen enyhült, így a növények átmenetileg nedvességhez jutottak, de a csapadékból kimaradt területeken tovább romlott a helyzet. Péntekig a forró, száraz levegő és a nagyon szeles időjárás miatt a növények nagyon erősen fognak párologtatni, a talaj nedvessége erősen fog csökkenni. Kedden és szerdán néhol, csütörtökön többfelé várható zápor, zivatar, de jelenlegi számításaink szerint területi átlagban nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű. Szombaton aztán sokfelé várható eső, zápor, zivatar, ekkor lehet nagyobb csapadékra számítani. (OMSZ)
 

Meglódultak a beruházások

Bár, akkor még egy nagy pályázaton sem hirdettek eredményt, az idei első negyedévben meglódultak a termelők beruházásai. Az agrárberuházások volumene 46 százalékkal, összesen 64,5 milliárd forintra nőtt az év első 3 hónapjában, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Főleg gépet, azon belül is inkább traktort, kombájnt, permetezőt vettek a termelők. A 2017. első negyedévi növekedés az elmúlt hét év legmagasabb értéke. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gépforgalmazási adatai is hasonló trendet tükröznek. A gazdálkodók 31 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, 75 százalékkal nagyobb összegben, mint egy éve. A traktorok és a gabona-kombájnok értékesítése is mintegy másfélszeresére nőtt. Összesen 735 darab traktor kelt el. A befektetési kedv a támogatásnak, az alacsony hitelkamatoknak és a tavalyi jó termésnek köszönhető.
 

Csányi a Megállíthatatlan

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérte a Bonafarm Zrt. a pápai nagygazdaság tulajdonosa, az Agro-Invest Kft. megvásárlásához. Ha a fúziót jóváhagyja a GVH, Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe egy újabb 10 ezer hektáron gazdálkodó volt állami gazdaság kerül. Az együtt 25 ezer hektáros Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. mellé a csoportba kerülő Agroprodukt Zrt.-nek csaknem 7 ezres szarvasmarha-állománya is van.
 

Sertés: marad az elfogadható ár

Jelenleg a vágóhidak 462 forintot adnak egy kiló élősertésért. Ezzel Magyarországon - Bulgária mellett - a legmagasabb az élősertés felvásárlási ára Európában. Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ szakértője a kínai kormány 2016-ban hirdetett sertésprogramjával magyarázza a jelenséget. Az ottani sertésszektor gyökeres átalakítása átmeneti, 14 százalékos termeléscsökkenéssel járt, ami megnövelte az importot Magyarországról is. A kínai kereslet itthon áremelkedéshez vezetett. A KSH adatai szerint, a vágósertés ára egy év alatt 308 forintról - 2017. áprilisig - negyedével nőtt, elérte a kilónkénti 422 forintot. A felvásárolók egyenlőre nem is számítanak árcsökkenéssel, mert egész Európában beindult a nyári grillszezon, és kevés a sertés. Németországban is 2017 első harmadában 3,4 százalékkal kevesebb, 19 millió sertést vágtak, és az előrejelzések szerint, tovább csökken az ottani vágások száma, mert nincs elegendő disznó.
 

Stressztűrő jövő

Stressztűrő fajtákra épül a közeljövő mezőgazdasága. Ez az üzenete a Syngenta mostani Szer-show-jának. Az idei rendezvénysorozaton az üzemi működést támogató – ügyviteli, finanszírozási, tőzsdei, pályázati, farmmenedzsment - és precíziós szolgáltatások mellett hibridarzenállal mutatkozott be a multinacionális cég. Két új hibridárpával, magas olajtartalmú hibridrepcéval is találkozhattak az érdeklődők. A kukorica-termesztéshez pedig kifejezetten a szárazabb évekre hangolt új generációs hibridekkel, illetve ősztől, további két új siló hibriddel is kirukkol a csoport.
 

Közepes termés – közepes árak

Már Péter-Pál napja előtt megkezdődhet az árpa betakarítása, az őszi búzáé pedig – a szokásos július 5.-10. helyett - már június végén elindulhat, feltéve ha nem fordul előtte csapadékosabbra az idő. Az ország aszályos területein máris kényszerérésben vannak a kalászosok. Az átlagosan mintegy 60-70 milliméternyi csapadékhiány miatt is, a múlt évi 5,6 millió tonnás össztermésnél kevesebbre, már csak 4 millió tonna búzára számítanak egyes szakemberek. A több mint 200 ezer hektáron elvetett oszi árpától hektáronként 4,8 tonnás, a 960 ezer hektáron termo oszi búzától 5 tonna körüli, a 260 ezer hektárt elfoglaló oszi káposztarepcétol pedig 2,9 tonnás termésátlagot várnak a szakemberek és a gazdák. Ezt az eredményt hozta az Agrármagazin hagyományos nyár elejei körkérdés. A värható hozamokat, a várható árak és az értékesítési taktikákról olvasson az Agrámagazin legfrissebb lapszámában.
 

Stratégiai partner minősítést kapott hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozója (x)

A Hungrana Kft. hazánk legnagyobb és Európa egyik legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata Fejér Megyében, Szabadegyházán üzemel. A 105 éves cég a térség egyik meghatározó nagyvállalata, mely évtizedek óta együttműködik a megyei civil, non-profit szervezetekkel és a települési önkormányzatokkal. Ennek következő lépéseként a közelmúltban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Fejér Megyei Önkormányzat és a Hungrana Kft. a megyei gazdaságfejlesztési célok megvalósítása és a társadalmi kapcsolatok erősítése érdekében.
 

MEGJELENT a Haszon Agrár magazin júniusi lapszáma!

A tartalomból: megkérdeztük a gazdákat, az ország mely részén milyen termést várnak. Az ősszel induló tiszapüspöki gyár tulajdonosa elmondja, milyen beszállítókat keres. Azt is eláruljuk, milyen trükkel spórolhatjuk meg a kukorica gyomirtás szerköltségének több mint felét. A Szovjetunióban született, de az EU-ban csinál karriert a Kirovec traktormárka. A részletes tartalomjegyzéket tekintse meg!
 

Megjelent az Agrár magazin júniusi száma
Megjelent az Agrár magazin júniusi száma