PREGA

10 százalékkal nőttek a bérek a mezőgazdaságban

Bruttó 248 ezer forint volt az átlagkereset a mezőgazdaságban tavaly novemberben – közölte a KSH. Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt.

Bővebben: 10 százalékkal nőttek a bérek a mezőgazdaságban

Holnap kezdődik a PREGA!

Közeledik a PREGA, a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás. 2019. február 19-én és 20-án, több mint 100 előadó mutatja be a precízós gazdálkodás legújabb megoldásait többek között a talajművelés, a növényvédelem, a tápanyag-kijuttatás, az öntözés és a térinformatika területén.
 

Újra nyitott a forrás erdészeknek

2019. február 1-jétől ismét igényelhető az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló (fiatal erdők ápolása) támogatás – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 

Szerdától AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO-n!

Hazánk agráripari csúcsrendezvénye január 23-26.között várja az érdeklődőket a HUNGEXPO Budapesti vásárközpontban!
 
 

Magyar agrártalálmány: zöldségtermesztés futószalagon

Olyan vízkultúrás növénytermesztést fejlesztett ki a magyar Greenwave Technology Kft., amely kis helyen is hatékonyan és automatikusan működik. Ehhez az iparban rég bevált futószalagrendszert alakították át kertészeti célra.
 

ASP Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemében mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.
 

Kikelt a gyapotmag a holdszondán

Kihajtott azoknak a gyapotmagoknak az egyike, amelyeket a kínai Csang'o-4 szonda juttatott el a Holdnak a Földről nem látható túlsó oldalára. A kutatóeszköz organizmusokat is vitt magával:
 

Három mázsa zöldséget szüreteltek az Antarktiszon

Csaknem három mázsa zöldséget takarítottak be a Német Űrközpont antarktiszi üvegházában. A sarkvidéki növényházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt.
 

100 szarvasmarhányi metán a grönlandi jégtakaró alól

Az olvadó grönlandi jégtakaró metángáz tonnáit bocsátja ki a légkörbe egy új tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy az eddig feltételezettnél jóval nagyobb hatással van a légkörre a jég alatti biológiai aktivitás.
 

Nem nő a fertőzött terület

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén egy kilőtt és egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintában állapított meg ASP-fertőzöttséget a NÉBIH laboratóriuma december elején.
 

Tüntettek a lengyel gazdák

Eltorlaszolták a német határtól Varsóig vezető A2-es autópálya egy szakaszát szerdán a többek között a sertépestis okozta veszteségeikért kártérítést követelő lengyel gazdák.
 

Jó évet zár Románia gabonából

Romániában az idei gabonatermés meghaladta a 30 millió tonnát a tavalyi 27 millió tonnát követően - közölte a román mezőgazdasági miniszter. Búzából 10,2 millió tonna termett, 2,3 százalékkal több a tavalyi 10 millió tonnánál.
 

Év végéig ellenőrzés

December elején elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció egészen az év végig tart és célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak.
 

Államilag elismert új napraforgó- és szójafajták

Még az idei márciusi ülésén határozott a Fajtaminősítő Bizottság illetékes Szántóföldi Növények Szekciója, hogy mely napraforgó- és szójafajtákat részesíti állami elismerésben. Ez alapján kapták meg - a Haszon Agrár magazinunk novemberi számában olvasható - cikkünk szereplői az állami elismerést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih).  E cikkünkhöz mutatunk be további értékes táblázatokat!
 

Megjelent a Haszon Agrár magazin januári száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin januári száma!