DPF

Mi vár ránk 2020 után?

Izgalmas évek várnak az agrárium szereplőire. A generációváltás, a precíziós módszerek elterjedése és természetesen a finanszírozás is komoly kihívás – többek között a 2020 utáni támogatások kérdésessége miatt. Hol tartunk most, és mit várhatunk a mezőgazdaságtól 2019-ben és azután? Mi lesz a növényvédelemmel a jövőben, jöhetnek még újabb szigorítások? Konferenciánk ezekre keresi a választ.

Bővebben: Mi vár ránk 2020 után?

A BPW AGRO Drive begyűjtötte a legrangosabb európai díjakat

A BPW-Hungária Kft. a német BPW Bergische Achsen KG, a vontatott futóművek európai piacvezető gyárának 100%-os leányvállalata, a BPW csoportban a mezőgazdasági futóművek és egyedi tengelyek specialistája. A vállalat termékportfóliója kiterjed a tengelycsonkokra, egyedi tengelyekre és a komplett Tridem-futóművekre vázzal együtt, beleértve a rugózást és a beszerelt fékberendezést akár 30 tonna terhelésig. Több mint 1.500 dolgozó vesz részt Magyarországon a kiváló minőségű és műszakilag igényes tengelyek és futóművek gyártásában. A mezőgazdasági vontatmányok futóműveinek fejlesztése, gyártása és értékesítése világszerte közvetlenül a BPW-Hungária Kft.-n keresztül történik. Az értékesített tengelyek közel 95%-át export piacokra szállítja, Európa összes jelentős mezőgépgyárával kapcsolatban áll.
 

Figyelni kell az adóbevallásra

Május 20-ig az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek mellett az egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük adóbevallási tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitölteniük és beküldeniük a 18SZJA nyomtatványt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
 

Jól halad a vetés Zalában

A tavaszi árpa csaknem felét, a búza mintegy 40 százalékát elvetették Zala megyében: a korai vetések kikeltek, az állományok szépek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.
 

A padlások rejtett kincsei

Mindig is érdekelt, hogy mennyit ér a padláson porosodó festmény vagy a fiókban lapuló óra? Minden családban akadnak kincsek, amelyek értékére kíváncsiak vagyunk még akkor is, ha nem akarunk tőlük megválni. A majdnemkidobtuk.hu oldalon ingyenes értékbecslést kaphatunk, ha feltöltjük a műtárgyak fotóit. Kováts Dáviddal, az oldal egyik alapítójával beszélgettünk.
 
 

Te(l)jes összefogás a Penny ellen

A Penny Market Kft. drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat.
 

Közös a siker: folytatódik a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport együttműködése

Újabb, egy évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MKB Pénzügyi Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). A 2017-ben aláírt első, majd a 2018-ban megújított együttműködési megállapodás tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy hosszú távon is sikeres lehet egy pénzügyi csoport és egy agrárszakmai szervezet együttműködése.
 

Még több tiltás

Idén is megritkította a felhasználható növényvédő szerek számát az Európai Bizottság – írja az Agrárszektor.hu. 2019-ben 12 új növényvédelmi hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazását rövid határidővel megszüntette, ezek között szerepel a dikvát és a tirám is.
 

Rendezni kell a drónos permetezést

A drónokra vonatkozó uniós jogszabály hatályba lépése után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sürgetni fogja a jogharmonizációt, hogy a magyar szabályok is lehetővé tegyék a drónos permetezést.
 

Ön ismeri a növekedéshez vezető utat? Mi igen!

Ez év elejétől a Raiffeisen Banknál is elérhető az új, MNB által refinanszírozott beruházási hitel, közismertebb nevén az NHP FIX. Jakab Ákossal, a Raiffeisen Bank Vállalati és Befektetési Banki Üzletágának ügyvezető igazgatójával az igénylés folyamatáról és a KKV szektor aktuális finanszírozási lehetőségeiről beszélgettünk.
 

Újra több új traktor

Kerekes traktorokból 2018 szeptemberéig 15 százalékkal többet vásároltak a vállalkozások, mint egy évvel korábban.
 

Megháromszorozta árát a petrezselyem

A Budapesti Nagybani Piacon a 8. héten egyes hüvelyes zöldségféléket átlagosan 6-13 százalékkal alacsonyabb áron kínáltak a megfigyelt héten, mint egy évvel korábban: a hazai száraz fehérbab 620, a száraz tarkabab 660, a Kanadából importált lencse pedig 420 forint/kilogramm volt.
 

Így állítható meg a sertésfertőzés

Csökkentheti a sertésfertőzések terjedését egy magyar fejlesztésű, uniós támogatással létrejött diagnosztikai eljárás. Az 553 millió forint összértékű projekt 337 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében.
 

Szingapúrba újra mehet sertés

A szingapúri Agro-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatósággal (AVA) kötött megállapodásnak köszönhetően ismét lehetővé vált a magyar vállalatok számára a sertéshús és nem hőkezelt sertéshúskészítmények Szingapúrba történő kiszállítása.
 

Megjelent a Haszon magazin márciusi száma!
Megjelent a Haszon magazin márciusi száma!
https://www.opten.hu/