Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza-megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói.

Magyarország 2018. január–szeptemberben 24 százalékkal kevesebb héjas tojást (14,7 ezer tonna) vásárolt a nemzetközi piacról, ugyanakkor 49 százalékkal többet (9,4 ezer tonna) exportált – derült ki a KSH adataiból.Extrakeresletet és az előző évhez képest 20%-os áremelkedést hozott a brazil szalmonellabotrány a magyar brojler-termelőknek, akik nem győzik kapacitással, amíg Kisvárdán jövőre el nem készül a kontinens egyik legnagyobb, évi 70 millió darabos feldolgozója.

Aki időt szán az állataira, az pénzt nyer. Az állatok szokásainak pontos megfigyelésével javíthatóak a termelési eredmények. Ez 20 tehén esetén éppúgy működik, mint egy több ezres állományban. A Bonafarm csipőteleki csúcstelepét is úgy alakították ki, hogy előbb „megkérdezték” róla a tehenet. Az eredmény: a termelés ma 2500 fejős átlagában is közelíti a 10 ezer litert. Az alkalmazott viselkedéstudomány nagymestereit pedig Hollandiában találjuk.

Gyermekkorom óta tartok nyulakat. Fajtatiszta állományra sajnos sosem futotta, de barátoktól, ismerősöktől könnyen hozzájutottam egy-egy tetszetős állathoz. Most is tartok 14 anyát és néhány bakot. Elmondom, hogyan.

Töretlenül ível felfelé a mangalica pályája. Míg 1991-ben csak három termelő foglalkozott összesen alig 200 állattal, addig ma több mint 60 ezer ilyen sertést tartanak számon. 20 év alatt Japánig és az Egyesült Államokig jutott a hazai őshonos fajta.

Nincs mindig karácsony. Egy tógazdaság akkor tud folyamatosan értékesíteni, ha nyáron a horgásztavakat szolgálja ki egy-kétnyarasokkal. Az év összes többi szakában pedig saját horgásztatással, csárdával, panzióval várja a pihenni vágyókat.

A baconsúlyra hizlalt brit vagy német sertés nem találkozik a kasztrálással: hamarabb vágóra kerül, mint a magyar. Az állatvédők talán nem is tudják, hogy a fájdalommentes ivartalanítás követelése egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt az uniós tagországokban.

Több nehéz időszakon van túl a lúdágazat. A libatömés betiltásának veszélye már nem fenyeget, de a növekvő önköltségek miatt most sem szárnyalhatnak örömükben a libatartók.

A világszerte és nálunk is pusztító aszály miatt drámai mértékben drágulnak a takarmányok. Közben az egyre növekvő bioetanol-igény, illetve Ázsia húsfogyasztásának bővülése tovább növeli a kukoricahiányt. Ha nem történik érdemi változás, a hazai sertésállomány egy éven belül kétmillióra csökkenhet.

Idén a hosszan tartó kánikula a naposcsibéket tizedelte meg a leginkább, de az árutojás-termelés is visszaesett. Hiába a hűtés, a nyári melegben kevesebbet eszik és termel az állat. Talán ugyanabban az istállóban egy másik hibrid másképp reagált volna? Megnéztük, mit tudnak hazánk legnépszerűbb tyúkjai.

K özéptávra biztosított a húsmarha ágazat jövedelmezősége. Jók az árak, jók a piaci elhelyezési viszonyok mind a tenyész-, mind a vágóállat esetében” – mondja Márton István, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnökségi tagja. Az ágazat ráadásul az utóbbi években növekedni is tudott.

Minek köszönhető a tavalyi tojásárrobbanás? Szerzőnk elemezte a számokat. A tojástermelés és -feldolgozás bevételei jóval nagyobb mértékben növekedtek, mint azt a költségek indokolták.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!