Készült: 2011. szeptember 08. csütörtök

Tovább csökkent a hazai sertéslétszám, ám a felvásárlási árak csak lassacskán emelkednek. Az ótermésű kukorica ára már-már megfizethetetlen magasságban jár, az új termésre pedig pár hónapot még várni kell.


 

A KSH adatai szerint a vágósertés felvásárlási ára az év első öt hónapjában tíz százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Csakhogy a 320–340 Ft/kilogrammos átvételi ár még mindig nem éri el a sertéstenyésztők nagy többségének önköltségi szintjét. Csak az óriási befektetéssel épült, csúcstechnológiával működő, hipermodern telepek képesek 290–300 forintért előállítani a sertést. Ám ott, ahol az önköltségi szint 350–360 forint körül mozog, a jelenlegi felvásárlási ár messze elmarad az optimálistól.

 

„Sajnos a múlt hónapban ismét csökkent a sertés felvásárlási ára, és bizony uniós szintre emelkedett a sertésválság. Már Hollandiában és Dániában is ott tartanak, hogy nem éri meg malacot és hízót előállítani” – mondja Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Korábban a hollandoknál átlagosan 50–55 euróért (13 500–14 850 forint) kelt el a malac. Most nagyjából 35-37 euróba (alig 10 ezer forint) kerül, mivel gyér a kereslet a vágósertést előállító üzemek részéről.

 

A holland Rabobank International elemzése szerint az előttünk álló évtizedben az EU sertéshústermelése 1,2 millió tonnával fog csökkeni (2010-ben az EU tagországok 2,7 millió tonnát exportáltak), annak ellenére, hogy a sertéshús iránti kereslet globálisan növekvő tendenciát mutat. Az ágazatban bekövetkező változások tehát a sertéstartó „nagyhatalmakat” is érintik.

 

Árváltozásra várva

 

A hazai gazdák szerint a sertés felvásárlási árának emelkedésével legfeljebb a veszteségük csökkent.Ezt tapasztalata az 550 kocával termelő Adonyhús Kft. is. Viszont még így is jelentős ráfizetéssel működnek, mivel az aktuális felvásárlási ár nem éri el a 350–360 forintos önköltségüket sem. „Lényegében nem csökkentek a gabonaárak. Igaz, hogy az élősertés januári 280 forint körüli ára lassan elérte a 330 forintot, de még most sincs megfelelő szinten” – mondja Szász Károly ügyvezető.

 

A KSH júniusi adatai szerint a sertést tartó gazdasági társaságok száma ismét négy százalékkal csökkent, számuk nem érte el az 500-at, míg az egyéni gazdaságoké 14 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest. A szaktárca tíz évre szóló stratégiája 6 milliós sertéslétszám elérését tűzné ki célul. Ilyen hosszú távú, átfogó programra már régóta várnak a sertéstenyésztők. A kistermelői rendelet, a vágás utáni minősítés alóli mentesítés vagy a vágópontokra vonatkozó élelmiszer-biztonsági szabályok enyhítése ugyanis nem állította meg a létszám drasztikus csökkenését.

 

„Ha a felvásárlási ár nem éri el legalább a 360 forintot, akkor az elmúlt félévben képződött 21 millió forintnyi veszteségünk év végére elérheti a 35–40 millió forintot is” – jegyzi meg Szász Károly.

 

Vágóhídra a tenyészállattal

 

Az emelkedő felvásárlási árak mellett a tenyésztőknek magasabb takarmányárakkal is szembesülniük kellett. Az év első felében a gabonafélék ára közel kilencven százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki a KSH adataiból. Nagy Gyula rábacsécsényi törzstenyészetében 160 kocával dolgoznak, és kilencven százalékban megtermelik maguknak a szükséges takarmányt.

 

„Egyáltalán nem jobb a helyzetünk, mint egy éve, mert tavaly olcsóbban lehetett takarmányt vásárolni. Most a sertés felvásárlási ára kilónként 335–340 forint, holott a jelenlegi takarmányköltségek mellett szerintem 370–380 forint lenne indokolt” – mondja Nagy Gyula.

 

Azt gondolnánk, jóval stabilabb lábon állnak azok, akik maguk termelik meg a takarmányt, vagy legalább annak nagy részét. De hosszú távon ők sem engedhetik meg maguknak, hogy a növénytermesztés nyereségét a sertéstartás feneketlen gyomrába ömlesszék.

 

A rábacsécsényi lapály tenyészetből júniusban mindössze két kansüldő került új gazdához – nincs mit tenni, vevő hiányában a tenyészállatokat is vágóhídra küldik. A Győr-Moson-Sopron megyei telepen a választott malacszám 11 feletti, a hizlaldában napi 833 grammos súlygyarapodást érnek el. A kiváló eredmények ellenére a tulajdonos már alig várja, hogy leteljék a tartási kötelezettségből hátralévő két év. Ha addigra sem változik a helyzet, kénytelen lesz felhagyni a tenyésztéssel.

 

Jelenleg a telep naponat 100 ezer forint körüli veszteséget termel. „Ma már szinte csak azok foglalkoznak sertéssel, akik a tartási kötelezettség miatt kénytelenek, vagy annyira megszállottak, hogy nem tudnak létezni sertés nélkül. A tenyésztők is tudják, hogy üres a kassza, de akkor legalább termelőbarát jogszabályokkal segítenének a helyzetünkön!” – fakad ki Nagy Gyula.

 

Kukorica aranyáron

 

A magas takarmányárak miatt a sertéstartók az év elején már kértek segítséget. Akkor a tárca nem tartotta indokoltnak az állami gabonakészletek felszabadítását. „Most látszik, hogy a gabonaárak aligha fognak csökkenni, az ótermésű kukorica pedig drágább, mint a takarmánybúza” – mutat rá Sákán Antal.

 

Mivel a kukoricaárak megelőzik a búzaárakat, itt sem a várt piaci helyzettel találkozhattak a sertéstartók. Akinek nem sikerült időben beszereznie a szükséges kukoricamennyiséget, az őszi betakarításig kénytelen pótolni a készleteit kalászosokkal.

 

Ráadásul úgy tűnik, az új termésű kukorica sem lesz éppen olcsó: a tőzsdén a novemberi lejáratú terménnyel 50 ezer forintos tonnánkénti áron kereskednek. Vagyis az elkövetkező egy évben sem számíthatunk arra, hogy az önköltségből bármi is lefaragható. Ezzel szemben a sertésfelvásárlási árak leragadtak a kilogramonkénti 330 forintnál. A válság nehezen érvényesíthetővé teszi a költségek növekedését.

 

Nem tudni, a sertés stratégia mit rejt, vagy mi lesz, amikor a top up 2012-ben kifut. Ez utóbbi helyébe tervezik bevezetni a szerkezet-átalakítási támogatást, de konkrétumok ezzel kapcsolatban csak később hangzanak majd el. „Damoklész kardja még itt lebeg felettünk. Tervek helyett most már hosszú távra szóló garanciákat várunk” – hallatszik az ágazati óhaj.
 

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!