Készült: 2011. október 20. csütörtök

A hazai állattartóknak is haladniuk kell a korral: fontos minél jobban kiaknázni az internet lehetőségeit. Enélkül már szinte el sem képzelhető az üzleti világ.

Kezdőlap tenyésztőknek


A World Internet Project (WIP) felmérései szerint a hazai lakosság hatvan százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, de a 65 évesnél idősebb korosztálynak csak a huszada ül le internetezni.
A Gazda Netrekész projekt induló évében, 2008-ban a hazai gazdatársadalom 53 százalékának nem volt számítógépe, 11 százaléknak igen, de internetkapcsolat nélkül, és csak 36 százaléknak volt mindkettő. Bár a helyzet sokat javult, a magyar gazdatársadalom átlagéletkora 56 év. Tehát az idősebb generáció leginkább a következő nemzedék segítségével jut netes információkhoz.

 

Sokakat az elektronikus kérelembenyújtási rendszer kényszerített rá az internet használatára. Pedig a mezőgazdasági műsoroktól kezdve a jogszabályokon át az alkatrészek áráig sok hasznos információ fellelhető itt. Böngészhetünk a bikakatalógusban, a fajták törzstenyészeteinek honlapján, vagy webáruházban rendelhetjük meg az állattartás eszközeit. Az agrárgazdaság mindennapjainak éppen aktuális híreiről számtalan portálon olvashat a gazdálkodó.

 

A növénytermesztés és az állattenyésztés felborult egyensúlyát ugyan az internet kínálatában is érzékelni lehet, de aki keres, talál. Összegyűjtöttünk néhány hasznos oldalt az Ön számára.

 

www.allattenyesztok.hu

A hazai állattenyésztők érdekeinek képviseletét ellátó Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapjáról számos más hasznos oldalra is eljuthatunk. A jogszabályoktól kezdve a támogatásokon keresztül az aktuális felvásárlási árakig számos információt megtalálhat itt az érdeklődő.

www.lap.hu

Ez a linkkatalógus több ezer témakörben tartalmaz több-kevesebb alapossággal egybegyűjtött oldalakat. Néhány példa: allattenyesztes.lap.hu, szarvasmarha.lap.hu, juh.lap.hu, kecske.lap.hu, baromfipar.lap.hu, tojas.lap.hu, malac.lap.hu, halaszat.lap.hu, nyul.lap.hu, meheszet.lap.hu

www.holstein.hu

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete oldalán a tenyésztéssel kapcsolatos adatokat, többek között a forgalmazásra javasolt hazai aktív holstein-fríz tenyészbikák HGI szerinti rangsorát is megtaláljuk (tenyésztés menüponton belül a TÉB adatok). Érdemes figyelemmel követni a hírek rovatát is.

www.magyartarka.hu

A magyartarkások honlapján az aktuális támogatásokon, rendeleteken és szaporítóanyag-árjegyzéken kívül egy jól használható Adás-vétel rovat is található. Bár nincs hely bemutatni minden fajtaegyesület honlapját, ezek azért működnek (hol több, hol kevesebb szolgáltatással), érdemes figyelni rájuk.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján sok információ mellett – a Tagszervezetek menüpont alatt – többek közt a húsmarhafajtákkal foglalkozó egyesületekre is rá lehet klikkelni.

www.csokas.hu

Ez az oldal a tejtermelő ágazatra specializálódott. Legegyszerűbben a Linkajánló kezelhető, ez témakörönként tartalmazza a tejtermelők számára fontos tudnivalókat (például árak, gépkereskedők, spermaforgalmazók, takarmánygyártók). Szakmai cikkekből 19 akad. A Címlapon ígért és hasznosnak látszó Keres-kínál és a Fórum rovat csak regisztrálás után érhető el.

www.omme.hu

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldalán járva – az aktuális hírek, az apróhirdetési rovat olvasásán kívül – a méhészek még sok hasznos információt lelnek.
A Megfigyelőhálózat menüpont alatt tudunk virágzási térképeket nézegetni és virágzási megfigyelések után keresni, a következők szerint szűrve: növény, helyszín, virágzási állapot és időszak.

www.magyarbaromfi.hu

A Baromfi Termék Tanács honlapján egy kereső kulcsszó beírásával a híreken belül és az oldalon is kereshetünk egy bizonyos téma után. A Hírarchívum fülecske tartalmazza az ágazati híreket – nevével ellentétben a legfrissebbeket is. Hírlevél szolgáltatásra szintén feliratkozhatunk.

www.mgegodollo.hu

Aki a régi magyar baromfifajtákról szeretne többet megtudni, annak mindenképpen ajánlott a Magyar Kisállat-nemesítők Génmegőrző Egyesületének honlapja. A Regisztráció menüpont alatt az Üzenet rovaton keresztül név és e-mail cím megadásával feltehetjük kérdéseinket.

Juh, kecske

www.mjksz.hu

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége honlapján akár a keresett juhfajtára leszűkítve is meg lehet találni a tenyésztők elérhetőségét. A juh- és kecsketenyésztőknek lehetőségük van különböző dokumentumok letöltésére, de akár fajtabemutató videót is meg lehet nézni a portálon. Az Aktualitások / Apróhirdetés rovatban különböző kategóriákban hirdethetünk is.

www.jksz.gportal.hu

Ez a juh, kecske és szamár hirdetések portálja. Tenyészállatok, állati termékek és kiegészítők adhatók, vehetők ezen a felületen. Külön pozitívum, hogy az érdeklődő egy városnévre rákeresve a hozzá legközelebb eső termelőt találhatja meg.

www.mindenamikecske.hu

Ezen a kecsketartóknak szóló oldalon összegyűjtenek számunkra minden olyan cikket, információt, ami érdekes lehet. Továbbá hírlevélben értesítik a kecsketartót a legfontosabb eseményekről. Itt is találunk fórumot, piacteret. Kuriózum, hogy a regisztrált tagok számára állatorvosi tanácsadó szolgáltatást is működtetnek.

Sertés

www.sertesszovetseg.hu

A sertéstartók érdekeit szolgáló Magyar Sertéstartók Szövetsége honlapján ágazati híreket és uniós sertéspiaci árakat is lehet találni. A weboldalon lévő modulok közül a Hírek archívuma rovat csak regisztrált felhasználók számára elérhető.

www.mfse.eu

Törzstenyészetek elérhetősége is megvan a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete oldalán. Emellett számos útmutató, közlemény szabadon letölthető. A portálon látható a hazai termelésből származó vágósertés termelői ára élősúlyban.

Nyúl

www.nyultermektanacs.hu

A Nyúl Terméktanács honlapján megleljük a tenyésztés eszközeit kínáló vállalkozások elérhetőségét. Itt is akad fórum, ami bejelentkezés után elérhető.

www.nyulunkamunkaert.hu

A Nyúl-unk a munkáért faluközösségi munkahelyteremtő program. A szervezők ingyen adnak tenyésznyulakat, ketreceket és takarmányt a pályázó közösségeknek. Bár a határidő augusztus végén lejárt, ha a program beváltja a hozzá fűzött reményeket, újra elindulhat. Az oldalon kint vannak a támogatást nyert faluközösségek, így eljutunk a többiekhez, hogy nyomon követhessük próbálkozásaikat.

www.magyarhal.hu

A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége közelmúltban megújult webhelyén a Halászati Lapok korábbi számai találhatók meg. Emellett a Keres-Kínál rovatban hirdetést adhatunk fel, ha regisztráltunk.

www.halvedo.hu

A tavaly alakult Országos Halvédő Közhasznú Egyesület oldalán cikkgyűjteményt és blogot is lelünk. Akinek szimpatikusak az egyesület törekvései, az a hírlevélre is feliratkozhat. Hasznos kezdeményezés, hogy a halőrök, a vízirendészet és a halászati felügyelők elérhetőségeit megyék szerint meg lehet keresni.

www.haltenyesztes.hu

Itt a haltermelés eszközei között lehet nézelődni. A termékkeresőben speciális keresésre is szűkíthetünk. Regisztráció után a webáruházban meg lehet venni a kiválasztott terméket.

Használt gépek

Kicsiben

www.allatapro.hu

Itt együtt találhatók a hobbi- és haszonállat hirdetések.
A Haszonállat rovatban jellemzően magánszemélyek ajánlatai szerepelnek. Ingyenesen lehet feladni hirdetéseket marha, sertés, szamár, juh, nyúl vagy akár strucc tárgyában is.

www.gazdapiac.com

A lap iIgyekszik összehozni a termelőket és a vásárlókat az interneten. Termelők közt lehet keresni megye, lakóhely és termék szerint. Regisztráció után bármilyen élelmiszert meghirdethetünk, ami így könnyebben vevőre talál.

www.agrarapro.hu

Ingyenesen, bár korlátozott mennyiségben lehet feladni apróhirdetést (regisztrálás után). A részletes keresővel megyék között lehet a kategóriákban keresgélni, az előre megadott értékhatárok között.

Ingatlan

Hírek

www.agrarkamara.hu

A Magyar Agrárkamara honlapján a gazdálkodók által feltett kérdésekre szakértők válaszolnak. Regisztráció után be lehet lépni az Elektronikus Kereskedelmi Piactérre, bár a felület nem túl aktív (láthatunk „nulla futó aukciót” is). Viszont kifejezetten hasznos az Aktualitások fülecske Sajtófigyelője.

Támogatások, jogszabályok

www.mascus.hu

Ez a portál a növénytermesztők és állattenyésztők számára is világszerte ismert internetes piactér. A használt gépek között ingyen lehet keresgélni ár, márka, gyártási év és egyéb, általunk megadott szempontok alapján. A magyarországi portálon első helyen persze a hazai találatok jelennek meg – mégpedig ezrével. De természetesen rákereshetünk szomszédaink kínálatára is.

mezogazdasagiterulet.hu, foldbroker.hu, tiszacash.hu

Az első címen agrár jellegű ingatlant kereshetünk típus szerint (állattartó telep, tanya, szántó, legelő stb.), majd megyénként kattintva látjuk őket. A másik két webcím is e témába vág.

www.kormany.hu

A megszokott minisztériumi oldalon már nincsenek aktuális támogatási jogszabályok. A kormányzati portálon (ww.kormany.hu) alul, az Eszközök/Dokumentumok közt lehet kiszűrni a VM rendeleteket. (A legördülő „Szűrés dokumentum típusa szerint”-nél ikszeljük be: Jogszabálytervezetek (és) Ágazati jogszabályok.

www.efarmer.net, emva.hu, gtr.uw.hu

Az eFarmer hírekben és uniós jogszabályokban erős. Az emva.hu a támogatási rendeleteket egységes szerkezetben közli, és hasznos tanácsokat ad melléjük. A gtr.uw.hu egységes szerkezetben jelenteti meg a mezőgazdasági jogszabályokat.

www.kolcsonosmegfeleltetes.eu

Itt az összes gazdálkodási követelmény részletes leírása mellett állategységet számíthatunk, az EUME-kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk az életképes üzemméretet. A Térképek menüpontban megtudhatjuk, hogy földterületeink Natura 2000, illetve nitrátérzékeny besorolásúak-e.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!