Készült: 2009. szeptember 14. hétfő

Friss gyümölcsöt, zöldséget csak az év nyári, őszi időszakában tudunk fogyasztani, télre, tavaszra valamilyen tartósítási módot kell találnunk. A legősibb tartósítási módszer az aszalás. Annak ellenére, hogy egyszerűbb, mint a befőzés, a háziasszonyok mégis elfeledték.


A Kárpát-medence éghajlati és talajadottsága páratlanul finom íz- és zamatanyagokkal tölti meg gyümölcseinket és zöldségféléinket. E különleges természeti adottságokon nőtt ki, vált világhírűvé a magyar konyhaművészet, melynek ismert művelői világhírű mesterszakácsaink, névtelen művészei háziasszonyaink, nagymamáink.

Gyümölcseink nagy részét, az almát, a körtét, a szilvát, a kajszibarackot, a meggyet, a cseresznyét tudjuk aszalni. Országunk különböző tájegységein különféle aszalási módszerek terjedtek el, igazodva az időjárási körülményekhez. A Dél-Alföldön, ahol a legtöbb a napsütés, a napon történő aszalás volt a jellemző. A kosárfonók fűzfavesszőből gyümölcs aszaló kasokat készítettek, a családok ezen aszalták meg a télre szánt élelmet. A megmosott, felszeletelt gyümölcsöt vékony rétegben elterítették, tüllfátyollal letakarták, hogy a legyek és a rovarok ne lepjék el, a többit megoldotta a napfény.

A Dunántúlon, Kelet-Magyarországon, ahol hűvösebb, csapadékosabb a klíma, az aszalókemencék vették át a napfény szerepét. A búboskemence az egész országban a kenyérsütés és a lakásfűtés eszköze volt. A kemencepadkán helye volt a szakajtónak, vesszőkosárnak, melyben megaszalódott az alma, a körte, a szilva.

Urbanizálódott világunkban a villany- és gázsütő vette át az elfelejtett technika szerepét. Egyre több házi aszalót kínál a kereskedelem, könnyű az igénynek megfelelőt kiválasztani.

Előkészítés

Aszalhatunk napon, sütőben vagy vásárolt házi aszalógépen. A napon vagy sütőben történő aszaláshoz lukacsos tálcát vagy rácsot kell beszerezni vagy gyártani (gyártatni), amia levegő áramlását nem akadályozza. A kereskedelemben megvásárolható készülékeket komplett felszereltséggel árusítják.

Az aszalásra szánt gyümölcs legyen érett, ép, egészséges. Első lépésben meg kell tisztítani és mosni, le kell csöpögtetni.

Az aszalásra szánt gyümölcsök előkészítése:

  • Az alma magházát kivágjuk, s mérettől függően daraboljuk, cikkekre vágjuk.
  • A körtét hasonlóan készítjük elő, a különbség az, hogy feldarabolás előtt meghámozzuk.
  • A kajszit (sárgabarackot) és a szilvát kétfelé vágjuk, a magját kidobjuk, a fél gyümölcsöt pedig a héjas oldalukra fordítva tesszük a rácsra.
  • A cseresznyét, a megygyet kimagozzuk, így helyezzük a tálcákra.

Aszalás

A tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt, és helyezzük a napra vagy a sütőbe. Sütőben alacsony hőmérsékleten (60?80 °C), fokozatosan melegítsük. A tálcák helyét folyamatosan cserélgessük, a felső tálcát egy idő után tegyük alulra.

A gyümölcsök kezdeti víztartalma 60?80 százalék. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a víztartalmuk 17?20 százalékra csökken. Ilyenkor a gyümölcs gumiszerű állagot vesz fel: ?már nem roppan, még nem koppan?. Napon szárítva 2-3 nap alatt elérjük ezt az állapotot, háztartási aszalógépben 6?8 óra alatt.

Az aszalványhoz a hagyomány szerint nincs szükség adalékanyagokra. Tudnunk kell azonban, hogy a gyümölcsök a napon és levegőn oxidálódnak, ezáltal barnulnak. Ezért az alma és a körte csak úgy tudja megőrizni a fehér színét, ha a szárítás megkezdése előtt 1 százalékos citromsav-oldatban megfürdetjük.

Tárolás, felhasználás

Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll-, vászon- vagy papírzacskóban. Fag yasz tóban évekig megőrzik a minőségüket. Az aszalványokat ?szabadidő csemegeként?, nassként fogyaszthatjuk. Gyümölcslevesek alapanyagaként visszaduzzasztva (rehidratálva) használjuk fel.

Honnan vegyünk aszalót?

Napon aszalót legegyszerűbb, ha magunk készítünk. Ehhez elegendő egy fakeret, egy rács az aljzatnak és egy tüllháló fedélnek. Ha a gépesítés hívei vagy türelmetlen típusok vagyunk, vásárolhatunk is háztartási aszalót. A legismertebb aszalógépmárkák a Hauser, a Nimbusz, az Ezidri, a Sencor. Ezek ára 7?13 ezer forint között mozog. Leginkább a nagy bevásárlóközpontokban, elektronikai áruházakban találkozhatunk velük. Néhány tipp azok számára, akik az interneten is szívesen böngésznek: www.olcsobbat.hu, www.arukereso.hu, www.topshop.hu.

Aszalványok a boltban

Ha nincs időnk a gyümölcsaszalásra ? bár akinek a befőzésre jut, miért ne jutna aszalásra? ?, legalább figyeljünk oda, hogy milyen szárítmányt veszünk. Az áruházi termékek fogyasztása nem mindig egészséges. Az import készítmények között sok olyat találni, amelyek magas víztartalommal, tartósítószerekkel felduzzasztva mutatósak ugyan, de értéktelenek. Ha már a vásárlás mellett döntünk, válasszuk inkább a hazai aszalványokat, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, ezért ugyanannyi pénzért valójában több gyümölcsöt kapunk. Azokat keressük, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert.

Kádár Imre

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!