Készült: 2008. május 11. vasárnap

Sokszor irigyeljük a szomszéd kínosan gyommentes kertjét. Pedig nemcsak sokórányi kézi munkát spórolunk meg vele, de a talaj is hálás érte, ha a folytonos bolygatás helyett egyszerűen szerves anyaggal takarjuk.


A talajtakarásra használt anyagok összefoglaló neve a mulcs. Innen a tevékenység elnevezése: mulcsozás, mely a kertben, elsősorban a veteményesben végzendő feladataink közül az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb feladat. Mulcsozás során a haszonnövényt körülvéve, a talaj felszínén szerves anyagot oszlatunk el. A leggyakrabban használt talajtakarók a fűnyesedék, a szalma és a fakéreg.

A talajtakarás előnyei

1. Megőrzi a talaj nedvességtartalmát, tehát csökkentheti a szükséges öntözések számát.

2. Visszaszorítja a gyomok növekedését.

3. Felfogja az esővizet, tompítja annak erodáló hatását.

4. Megakadályozza a termés sárral való befröcskölését. Ez a hatás különösen előnyös az alacsonyan termő eper esetében.

5. Szabályozza a talaj hőmérsékletét: megakadályozza a túlzott lehűlést és felmelegedést. Ennek a kora nyári és őszi fagyoknál lehet jelentősége.

6. Megkönnyíti a veteményesben való közlekedést. Nagyobb esők után sem lesz számottevő sár.

7. Díszít. Veteményesünk egy-egy friss mulcsozás után gondozott külsőt ölt. A rövid távú előnyök után feltétlenül meg kell említenünk a talajtakarás h osszabb idő alatt jelentkező kedvező hatásait is; nevezetesen a talaj állapotának javítását. A takarásra használt szerves anyagok lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják, s egyúttal lazítják a talajt. Ennek következtében fejlődik a gyökerek növekedése, javul a talaj vízáteresztő és -befogadó képessége. Megnő a talaj szervesanyag-tartalma, s ez elősegíti a giliszták és más hasznos, a lebontási folyamatokban részt vevő szervezetek felszaporodását.

A takaróanyag kiválasztása

TAKARÓANYAGÉRT NEM KELL feltétlenül a szomszédba vagy a boltba mennünk! Veteményeskertünk talajának takarására kiválóan alkalmas a levágott fű, a komposzt, a lehullott falevél, akár a tűlevél is; vagy ezek keveréke ? aprítással vagy anélkül. Gazdaboltokban, nagyobb áruházakban könnyen beszerezhető a válogatott fakéreg, mely tetszetősségénél fogva elsősorban díszkertekben, virágágyásokban használatos. Lakókörnyezetünk közelében egyéb mulcsforrás is akadhat: szalma, széna, vagy éppen felaprított kukoricacsutka.

A takaróanyagok

Fűnyesedék
Az összevágott, késő délután lenyírt füvet frissen terítsük el, viszonylag vékony rétegben. A vastag réteg ugyanis lemezesedhet; a hirtelen bomlás miatt felforrósodhat és könnyen kellemetlen szagúvá válhat.
Komposzt
Legjobb a saját készítésű. A talaj szervesanyag- tartalmát és morzsalékos szerkezetét az összes anyag közül a leginkább ez javítja. A területet viszont kevéssé védi a sárképződéstől.
Falevél
A friss falevél növekedést gátló anyagot tartalmazhat. Kijuttatás előtt célszerű egy télen át, fűvel keverten komposztálni. Kiváló vízáteresztést és laza szerkezetet biztosít a talajnak.
Tűlevél
Lebomlásakor savas anyagok keletkeznek. Jó rododendron és áfonya esetében.
Fakéreg
Tetszetős és könnyen beszerezhető. Lassú lebomlása miatt a legtartósabb takarást biztosítja, a talajélet fellendítésében játszott szerepe viszont csak igen hosszú távon mutatkozik meg. Enyhén savas hatású lehet.
Szalma, széna, kukoricacsutka
Sármentesen tartják a veteményest. A fűfélék révén viszont gyommagvakat juthatnak a növények közé.

A mulcsozás gyakorlata

DÖNTSÜK EL, melyik anyag a legmegfelelőbb kertünkben. Vásárolt mulcs esetén a takarandó felületet megszorozva a rétegvastagsággal megkapjuk a térfogatértéket.

A takarás kijuttatása előtt tegyük gyommentessé a területet. A kívánt vastagságban, minél egyenletesebben szórjuk ki a mulcsot. Soha ne halmozzunk fel mulcskupacot a növény szára közelében: a túlságosan nedves mikroklímában ugyanis rothasztó mikroorganizmusok szaporodhatnak fel!

A mulcsréteg az idő haladtával lebomlik, szervesül. Eltávolítani, felszedni és külön komposztálni felesleges. A tenyészidőszak során viszont szükség lehet az újrapótlásra. Ilyenkor ismét gyomláljunk, és terítsünk újabb réteget a lebomlóban levő réteg fölé. Végül élvezzük sármentes, szerves anyagban gazdagodó, egészséges kertünk látványát

 

Tóthné Bogdányi Franciska

Haszon Agrár 2008/3. 

Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!