Készült: 2010. április 16. péntek

A kertekbe költözött vakondok állandó bosszúságot jelentenek. A reményvesztett kerttulajdonosoknak rengeteg csodaszert kínál a piac a probléma megoldására, ezek hatékonysága gyakran a nullával egyenlő. Sorra vettük a lehetséges módszereket.


Védett állat a vakond, eszmei értéke két ezer forint. De tény, hogy a rengeteg kártevő (cserebogárlárva, lótetű) mellett legfőbb tápláléka a földigiliszta. Ez utóbbi pedig kifejezetten hasznos, hiszen fel- és átdolgozza a talajt. Mégsem a gilisztaevést vetjük a vakond vaksi szemére, hanem a járatok készítését: ezzel sok haszonnövényt kiforgat, és a gyepben nagy foltokat tesz tönkre egy-egy vakondtúrás. Az alábbi módszerek egyike sem öli meg a kis csibészt, csak megakadályozza, hogy a kertben túrjon. Az eljárások hatékonysága és ára is eltérő.

Teljes kert levédése

Az egyik legmegbízhatóbb ? de legdrágább ? módszer a vakondháló kiterítése a gyep alá. Ezt 10?20 centiméterrel a gyep termőrétege alá kell elhelyezni, ami meggátolja a vakondot a felszíni túrások kialakításában. Hátránya, hogy útban lesz a növények, villanyvezeték, öntözőrendszer későbbi elhelyezésekor. Csak fűvel borított pázsiton viszont évekig megóv minket a vakondtól.

Természetesebb módszer is van a műanyaghálón kívül. Teríthetünk agyagréteget is a termőtalaj alá, ezt a módszert alkalmazzák a sportpályák építésénél is. Az állat ugyanis nem szereti, mert nehéz benne ásni. Ugyanígy működik a sóderréteg, ennek legalább 15 centiméter vastagnak kell lenni a megfelelő hatékonyság eléréséhez.

Ha valaki végzett már talajcserét, vagy hozatott termőföldet a kertjébe, el tudja képzelni, micsoda beruházás lenne ez a módszer! Már egy ezer négyzetméteres kertben is megfizethetetlen. Nem is beszélve arról, hogy a termőréteget elszakítanánk az altalaj vízáramoltató kapillárisrendszerétől.

  • Vakondháló: 15 ezer Ft/100 m2
  • Túrásgátló talajréteg: megfizethetetlen és értelmetlen.

Kutya

A legtöbb kutya szívesen vadászik vakondra. Ez a természetes módszer persze az állat halálával jár, de sokszor már a kutya lábdobogása is elzavarja a vakondot (ami nem tacskóméretet igényel!).

Hanghatások

Rendkívül érzékeny a vakond szagló- és hallószerve. A riasztók nagy része ezekre próbál hatni. Az ultrahangos vakondriasztók elemmel vagy napenergiával működnek. Periodikusan kibocsátott hangjuk elijeszti a vakondot. Fontos, hogy mielőtt megvásároljuk a szerkeze-tet, ellenőrizzük a hatótávolságát, és gondoljuk végig, mekkora a védeni kívánt terület. (Nem tartjuk kizártnak, hogy hangjukat a vakond éppúgy megszokja, mint a madárijesztőt a madár.)

Sokan állítják, hogy a földbe ásott sörösüvegek is jó megoldások. Ez afféle ?városi legendának? tűnik, az üvegekben fütyülő szél valójában kevéssé zavarja a vakondot, kertünk viszont rosszabbul fog kinézni, mint vakondtúrással?

Vakondriasztó: 30 m2-re 4-5 ezer forint, de találunk a piacon 700 m2- re ajánlottat is 8 ezerért.

Szaghatások

A vakond egyik legnagyobb ellensége a nyest: a járatokba bekúszva ejti el áldozatát. Emiatt a vakond meszsze elkerüli azt a járatott, ahol nyestszagot érez. Ezt használja ki az állat vizeletét tartalmazó nyest-spray. A kert több pontján a járatokba fecskendezve elűzhetjük vele a vakondot. Hasonlóan hatnak a naftalinos golyók, ezekből 1-2 darabot kell bedobálni a járatokba. A forgalmazó szerint legalább három hónapig védenek a vakond ellen.

A szokásos praktikák között szerepel a gázolajos vagy petróleumos rongy járatokba helyezése. Nem a legbiztosabb módszer, gyakran tapasztalják a használói, hogy akár fél méteren belül újabb túrás alakul ki. A füstpatron szintén alacsony hatásfokú, mert gyorsan elmúlik a szaga, ráadásul drága.

Léteznek ?vakond riasztó? növények is, például a kutyatejfélék közé tartozó nagy sárfű (Euphorbia lathyris) vagy a gyalogbodza. A tapasztalatok szerint ezek is kis hatékonyságúak, mivel a vakondnak beléjük kellene harapni ahhoz, hogy mérgező nedvük hasson rá. Ezt meg miért tenné egy rovarevő vakond? Azonkívül ezek a növények az emberre is veszélyes mérget termelnek!

  • Vakondriasztó golyó: 50 darabos csomagban ára 2200?2500 forint.
  • Vakondfüstölő: 6-7 ezer forint.

Egyedi csapda

Egyesek csapdaként vödröt ásnak le a vakondjárat alá. Ez azonban nagy dúlással jár, és az állatka is hamar telepakolja földdel. Ha már csapda, létezik ennél sokkal eredményesebb módszer. A cső- vagy alagútcsapdák működése azon alapul, hogy a vakond ? betolva egy kis csapóajtót ? be tud jutni a csőbe, kijutását azonban egy kis pöcök megakadályozza. Hatásos módszer, de rendszeres ellenőrzésére különös figyelmet kell fordítani! A vakond csak rövid ideig marad életben élelem nélkül, ezért a csapdát naponta többször ellenőrizni kell. Az elfogott állatot vigyük ki az erdőbe!

Csőcsapda: 1-2 ezer forint, és bármelyik nagy barkácsáruházban kapható.

ÉRDEKESSÉGEK

1. Járatkészítéskor a vakond a talajt egy ideig maga alá tapossa, majd amikor már túl sok a föld, a talajfelszín irányába ásott járaton keresztül kitolja. Egy vakondtúrásban egy vödörnyi föld is lehet.

2. A vakond territóriuma eléri a 600?900 négyzetmétert is, ha ebben nem gátolják szomszédos vakondok vagy akadályok. A vakond mindig a legkisebb ellenállás irányába halad, eközben járatainak számát és hosszúságát évről évre növeli. Egy 25 x 25 méteres területen 50?60 vakondtúrás is keletkezhet egyetlen példánytól!

3. Szívesen telepszik meg a vakond ott, ahol az előző járattulajdonos szűrét már kitette a gondos gazda. Ilyen helyen ugyanis kész infrastruktúra fogadja őt. Emellett az üres járatokba beköltözhet béka, egér, cickány, pocok, patkány, lódarázs. Nem mindegy tehát, hogy a legelső vakondot mennyi ideig hagyjuk ásni! 4. A vakond a táplálékállatok mozgását követve szárazság idején a mélyebb járatokban kutat. Ilyenkor a vakondtúrások keletkezése szünetel. Eső után aztán feljebb jön, és kiderül, hogy mégsem hagyta el a kertet.

Schilling Tamás

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!