Készült: 2008. január 12. szombat

Most, hogy túljutottunk a tél megpróbáltatásain, ideje elkezdeni a tavaszi kerti munkákat. A bokrok, a gyümölcsfák és különösen a szőlő metszése még nem késett el. Amint ezzel végeztünk, legfontosabb tavaszi növényvédő teendőnk következik: a lemosó permetezés. Ez általános ?fertőtlenítési? eljárás: aki ezt a védekezést szakszerűen, gondosan és a kellő időben elvégzi, annak sokkal kevesebb gondja lesz a nyár folyamán a növényvédelemmel, mint annak, aki ezt elmulasztja.


Tanácsaink a lemosó permetezéshez:

1. Elsősorban a gyümölcsfákat kell permetezni, de ne maradjanak ki a ribizli- és köszmétebokrok, a málnatövek, a szőlőtőkék, a rózsabokrok sem. Sőt, a lombhullató fák és cserjék egy részét is ajánlatos most megpermetezni.

2. A permetezést előzze meg a törzstisztogatás, amellyel a fák felváló kéregpikkelyeit távolítjuk el. Ez azért nagyon fontos, mert alattuk ezrével találtak téli menedéket a betegségek spórái és a kártevők áttelelő tojásai.

3. Igen fontos szabály, hogy a lemosó permetezésnél nem szabad takarékoskodni a permetlével! Ez a permetezés ne ködszerű, hanem valóban lemosó legyen, hogy a fa vagy bokor minden eldugott részéhez eljusson a növényvédő szer.

4. Figyelmesen kell megválasztani a permetezés időpontját: fagyos időben, esőben, szélben nem célszerű permetezni. Ha a nappali hőmérséklet már stabilan 5 fok felett van, számíthatunk rá, hogy a kártevők is ?mocorogni? kezdenek ? ilyenkor a leghatásosabb a szer alkalmazása.

5. Lemosó permetezésre igen sokféle szer engedélyezett. Ezek környezetbarát, emberre és állatokra nem ártalmas készítmények, amelyek nem tesznek kárt az énekesmadarakban és a hasznos rovarokban sem. A használandó szerek egy része a gombabetegségek ellen hatékony, többnyire réz- vagy kéntartalma miatt. Ahol az elmúlt nyáron erős levéltetű-, pajzstetű-, vértetű-, atkafertőzést tapasztaltak, ott szükség lesz rovarölő szerre is. Ilyen a gyümölcsfaolaj, az Agrol Plusz, a Vektafid, amelyeket a gombaölő szerrel együtt lehet kijuttatni.

6. Nagyon fontos, hogy a permetlékészítéshez tiszta, friss vizet használjunk. A vezetékes víz többnyire megfelel a követelményeknek. A sok meszet tartalmazó, ún. kemény vízben a növényvédő szerek nehezen keverhetők el vagy kicsapódnak, ezért az ilyen vizet lágyítani kell.

7. Megfelelő védőöltözékre van szükség a permetezéshez. Sapka, védőszemüveg, védőruházat, -kesztyű nélkül még a legártalmatlanabb permetező szert sem szabad használni. Munka után azonnal öltözzünk át és mosakodjunk meg, különösen az arcunkat és a szemünket igyekezzünk nagyon gondosan megtisztogatni. Persze a dohányzás, az evés és ? ne adj isten ? szeszes ital fogyasztása permetezés közben szigorúan tilos.

Ne számítsunk azonban arra, hogy ezzel az év valamennyi növényvédelmi munkáját letudtuk, mert ha mással nem, a levéltetvekkel akkor is biztosan meggyűlik a bajunk. Mit tehet ilyenkor az, aki továbbra sem akarja veszélyes szerekkel permetezni növényeit? Ha már megtettünk mindent azért, hogy vetésváltással, növénytársítással és a hasznos élőlények védelmével segítsük a kert élő közösségének öngyógyító működését, de még mindig fenn áll a vészhelyzet ? ennek extrém időjárás, vagy hanyag szomszéd is lehet az oka ?, akkor nyúljunk a táblázatban feltüntetett szerekhez.

Haszon Agrár 2008/2.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!