Készült: 2011. november 24. csütörtök

Télen behúzódnak lakásunkba a melegedni vágyó állatok, főként az egér. Sorra vesszük a rágcsáló csapdába ejtésének legjobb módszereit.


 

Már egyetlen egér is soknak bizonyul a lakásban: időről időre kaparászás, ütemes rágás, erős szagú vizelet, illetve ürülék az apró lábak nyomán – ismerjük a „tüneteket”. Az apró rágcsáló kedvenc helyei azok, ahol élelmiszerhez jut: kamra, takarmánytároló, daráló stb. Hamar befészkeli magát a ház szigetelésébe, legyen az hungarocell, kőzetgyapot vagy más puha és száraz anyag.

 

Az egerek a legtisztább körülmények között is próbálkoznak, de jelenlétük könnyebben észrevehető, ha nincsenek rejtett, ritkán takarított zugok. Az ismétlődő rendrakás során felfedezzük a rágcsáló nyomait, és meg is zavarjuk vele az életét. Így nem tekinti többé biztonságos helyszínnek lakásunkat.

 

Az ehető magvakat, terményeket, szalonnát és egyéb illatozó tárgyakat csomagoljuk az egér számára hozzáférhetetlen módon. Magvakat például tarthatunk műanyaghordóban, a kolbászárut tároljuk felakasztva. A papírok, géprongyok és egyéb puha hulladékok szintén zárt helyen tárolandók. Vizsgáljuk át a falat, a szigetelést, a régi hajópadlót, a bútorokat, szekrényeket, valamint a lakáshoz tartozó összes cső- és járatrendszert (pl. fűtés, szellőzés, egyéb gépészeti nyílások). Sűrű ráccsal, gletteléssel, gipsszel, folyékony fával szüntessük meg a hézagokat és az esetleges lukakat.

 

Hova helyezzük a csapdát?

 

A csapdát az egér haladási útvonalára, viszonylag sötét és félreeső helyre tegyük. Csakis így várható, hogy az állat felfedezi és meg akarja szerezni a kihelyezett csalit. Erre a célra a jól bevált sajt és dió mellett kipróbálhatjuk a szalonnadarabkát, mogyorókrémet, csokoládét is.

 

A sikeres egérfogás után érdemes a csapdát egy alapos mosással, fertőtlenítéssel vagy akár füstöléssel szagtalanítani. Az előzőleg pórul járt egér szaga ugyanis a tapasztaltabb példányokat elijesztheti.

 

És most vegyük sorra az egérfogásra alkalmas eszközöket.

 

Kitámasztott cserép

 

Működési elv: nagymamáink módszere, hogy egy dióféllel (belével befelé) támasztanak ki egy virágcserepet. Amint az egér megmozdítja a csalit, a cserép a rágcsálóra borul.

 

Előny: ha egy kemény lapra helyezzük a cserepet, akkor a cserép egerestül szállíthatóvá válik. Egyszerű, olcsó és megbízható módszer.

 

Hátrány: a tapasztaltabb egerek elkerülik. Patkányra pedig nem használható.

 

Állatvédelem: élve fog.

 

Ár: gyakorlatilag ingyen.

 

Klasszikus egérfogó

 

Működési elv: amint az egér a felszúrt csalihoz lép, saját testsúlyával kioldja a rugó ellenében kifeszített, aprócska pöcökkel megtartott fémkeretet, ami tarkón vágja.

 

Előny: az elhullt állat könnyen eltávolítható, és a csapda újra hasznosítható. Ha csak 1-2 egerünk van, ez a leghatékonyabb, legtisztább megoldás, és még olcsó is.

 

Hátrány: a csapda kezelése némi gyakorlatot igényel.

 

Állatvédelem: az esetek zömében az állat azonnal, szenvedés nélkül elpusztul.

 

Ár: 150–900 Ft/db (a hagyományos alumíniumcsapda olcsóbb, mint a mai műanyagcsodák).

 

Egércsapda varsa elven

 

Működési elv: egy félgömb alakú fémhálón belül van a csalétek. Az állat a gömb tetején lévő lukon át megpróbálja elérni azt. A fémrács befelé táguló, varsához hasonló kialakítása miatt az egér nem tud távozni.

 

Előny: egyszerű működés.

 

Hátrány: a tapasztalt egerek elkerülik. Az elfogott egér sorsáról ezután nekünk kell dönteni.

 

Állatvédelem: élve fog.

 

Ár: 1000–1500 Ft/db.

 

Saját készítésű varsa

 

Varsát magunk is készíthetünk egy befőttesüveg fémfedelének kilukasztásával. Nehéz viszont eltalálni a luk méretét. De ha elég magas és sík a csapda fala (5 literes üveg), akkor a lukméret már nem számít. Inkább arra ügyeljünk, hogy az egér a csapda tetejét biztonságosan megközelíthesse. Barkácsoló hajlamú olvasóinknak ajánljuk a Trükkös egércsapda című rövidfilmet (Indavideo.hu). Itt nagyon szellemes megoldással egy libikóka billenti vödörbe az érdeklődő egereket.

 

Előny: élve fog.

 

Hátrány: az elfogott egér sorsáról ezután nekünk kell dönteni.

 

Ár: a befektetett idő.

 

Egyéb élve fogó csapdák

 

Működési elv: az állatnak egy alagútszerű járatba kell bebújnia, hogy elérje az illatozó csalétket. Ezzel kioldja az ajtót tartó rugós szerkezetet, és az ajtó bezárul mögötte. Készülhet műanyagból vagy ponthegesztett acélrácsból. Egyes típusoknál a mérgezett csalétek a szerkezet tartozéka.

 

Előny: egyszerű, biztonságos és hatékony, mert mindenféle egeret megfog. Könnyű áthelyezni és szállítani.

 

Hátrány: az élő állat sorsáról nekünk kell dönteni.

 

Állatvédelem: élve fog.

 

Ár: 1000–5000 Ft/db.

 

Ultrahangos riasztó

 

Működési elv: cserélhető 9 V-os elemmel vagy a 220 V-os hálózatról működik. Típustól függően mozgás érzékelésére kapcsolódik be, vagy pedig folyamatosan, illetve egy meghatározott program szerint szaggatott üzemmódban, nagyfrekvenciájú hangot (2000–45000 Hz) bocsát ki, ami megzavarja az állatok kommunikációját és térérzékelését. Hatását 10–15 nap folyamatos bekapcsolás után érzékelhetjük: a zavaró környezetből az állatok eltávoznak.

 

Előny: egyszerű, tiszta, környezetbarát. Energiafelhasználása minimális. A készüléket a levédendő területhez (70–1200 m2) igazíthatjuk. Távol tartja a patkányokat és ízeltlábúakat (bolhák, kullancsok, pókok) is. Emberekre és háziállatokra káros hatása nem ismert, ezért kiváló az élelmiszer-tároló helyiségekben.

 

Hátrány: költséges.

 

Állatvédelem: az állatot egyáltalán nem fogjuk meg.

 

Ár: 5000–35 000 Ft/db, az ár a hang által lefedett területtel arányos.

 

Ragacsok

 

Működési elv: a kenőcsös anyag „odaszegezi” a rajta áthaladó, csalihoz igyekvő állatot.

 

Előny: olcsó, nem mérgező. Megfog más, nemkívánatos kártevőket (pl. hangya, csótány) is.

 

Hátrány: csak egy egeret tudunk vele fogni, a többi tanul fajtársa halálából, és elkerüli a ragacsot. A ragasztóval összekent állat „használhatatlan”, más háziállatnak már nem adható oda.

 

Állatvédelem: az egér halálra küzdi, összevissza ragasztja magát.

 

Ár: 300–550 Ft/db (135 g).

 

Mérgek

 

Működési elv: a méreg hatóanyaga főleg véralvadásgátló kumarinszármazék, pl. bromadiolon vagy brodifakum. A csali lágy állagú vagy keményebb, pellet formájú. Színe általában feltűnő: piros vagy kék.

 

Előny: a nehezen csapdázható, zártabb helyekre is beszórható.

 

Hátrány: mielőtt az állat megenné, széthurcolhatja, így más élőlények (macska, kutya, kedvtelésből tartott görény, díszmadár stb.) számára is elérhető. Étkezési vagy takarmányozási célból tárolt dolgok mellett nem használható. Hatását bőrre kerülve, belélegezve is kifejti.

 

Állatvédelem: napokig tartó, lassú kínhalál (belső vérzések).

 

Ár: 1500–3500 Ft/kg.

 

Házikedvencek

 

A házimacska és a vadászgörény puszta jelenléte egy csöppet sem veszi el az egerek kedvét a betelepedéstől. Viszont mindkettő elvégzi természet adta feladatát: ha éjszakára szabadon engedjük őket a lakásban, a merész rágcsálókra halálos veszélyt jelentenek.

 

Előny: ez a legtermészetesebb módja annak, hogy eltávolítsuk a rágcsálókat a házból.

 

Hátrány: nem minden macska jó egerész, és nem mindenki tűri meg a macskát a lakásban. A görény ritkán van akkor ébren, amikor az egér jön, viszont felébreszt minket éjfélkor a motozásával.

 

Ár: a házikedvenc „fenntartása”

Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!