Készült: 2012. június 20. szerda

Otthonunk egyszínű falait magunk is feldobhatjuk. Hogyan használjuk ügyesen az új színeket, egyáltalán milyen felületek jöhetnek szóba? Megmutatjuk a lakásfestés technikáját is.

Igazi családi esemény a lakás- vagy szobafestés – mondja Csulák Dóra, a Színezd újra az otthonod! című könyv szerzője. A két kislányát nevelő családanya öt éve elégelte meg a mesteremberek járását-kelését otthonában, és fokozatosan átvette a felújítási feladatokat. A hobbiból munka lett: ma már az egyik vezető festékgyártó weboldalán segíti felújítási, lakberendezési tanácsokkal a vállalkozó kedvűeket. „A felújítási munkák közül talán a lakásfestés a legegyszerűbb” – állítja.


Megújuló sarkok

„Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy az otthonokban leginkább a fehér szín dominál, mi több, minden fal fehér, javaslok néhány egyszerű trükköt, ami változatosságot visz a lakótérbe. Nem kell módosítani a lakás jellegén: ha a fehéret, a pasztellszíneket vagy a halványsárgát szeretjük, nyugodtan hagyjuk meg ezt domináns alapszínnek. Eljátszhatunk viszont a bútordarabokat kiemelő színekkel.”

Ha van egy antik vagy rusztikus bútorunk, amelyet a nagyszülőktől örököltünk – és felújítva ma is a lakás dísze –, emeljük ki ennek pompáját! Ezeket a natúrszínű fenyőbútorokat vagy természetes színű keményfa-darabokat jól kihangsúlyozzák az erőteljesebb árnyalatok. Dóra szerint érdemes kipróbálni három árnyalatot: a sötét narancssárgát, az elegáns bordót és a régi parasztházak elmaradhatatlan „kékfestő” kékjét, amelyet a népviseleteken is látunk.

Nem kell nagy felületre gondolni: egy beugrót, egy kéménykürtőt, egy keskeny falat fessünk be, majd toljunk elé egy könyvespolcot vagy komódot. A hatást fokozhatjuk, ha régi ezüsttárgyakat vagy rézmozsarat helyezünk a bútorra dekorációként.

A színek hatása

Tudnunk kell, hogy melyik szín hogyan hat a közérzetünkre: például az élénk, pirosas árnyalatok energetizálnak, míg a halvány, pasztell árnyalatok megnyugtatnak. Szintén elválnak egymástól a hideg és meleg árnyalatú szobák: konyhába, étkezőbe csak meleg színeket ajánlunk. Fürdőben vagy hálószobában pedig kellemesek a kékes árnyalatok.

Minden családtagot vonjunk be a közös szobák megtervezésébe, így a többiek is sajátjuknak érzik majd a végeredményt. Ejtsük ki a nemszeretem színeket (például ha az apuka nem akar lila hálószobát), és kössünk kompromisszumot.

A barkácsáruházba legalább kétszer kell ellátogatnunk. Első alkalommal csak a hozzávetőlegesen szimpatikus színárnyalatokat vigyük magunkkal a színskálák közül. Otthon tegyük ki a falra és nézegessük néhány napig, nappali és esti fényben.

Szivacsozás, sablonozás

Ha már megvan a szín, a felületet is izgalmassá tehetjük. Ehhez használhatunk például egyszerű szivacsot. 
A felvitt festéket (hogy ezt hogyan kell, mindjárt megmutatjuk) széles mozdulatokkal felkenve igazi mediterrán hatást érhetünk el. Szintén izgalmas lehet a végeredmény, ha ún. struktúrhengert (baloldali képünkön) is vásárolunk a festék mellé. Ez meghatározott mintában viszi fel a festéket a falra.

Megoldást jelent a sablonozás is: ebben az esetben előre gyártott kartont szorítunk a falhoz, és azt festjük körbe. A kimaradt területből változatos mintákat hozhatunk létre a csíkoktól a virágformákig. További lehetőség a különleges dekoranyagok alkalmazása (ld. keretes írásunkat).

Lépésről lépésre

1. Előkészítés

Fontos, hogy a terepet megfelelően letakarjuk. Ez időigényes, de sok takarítást megspórol. Először is toljuk össze a bútorokat. De ne egyetlen óriáskupacot alakítsunk ki a szoba közepén, mert akkor a mennyezet középső részén nem férünk majd a plafonhoz. Inkább kisebb bútorszigeteket képezzünk, amelyeket könnyebb megkerülni.

Ezután takarjunk le mindent fóliával, majd annak széleit ragasszuk a parketta szegőlécéhez vagy a kőpadló lábazatához. Ragasszunk le mindent, ami kiáll a falból: konnektorokat, ajtó- és ablakkereteket. Ha nem a teljes falat festjük be, akkor a tervezett széleket szintén ragasszuk le szalaggal: a végén azt lehúzva kapunk majd egyenest.

2. A fal előkészítése

Csak akkor álljunk neki a festésnek, ha jó állapotú fallal dolgozunk. Amatőrként csak kisebb lyukakat és repedéseket tudunk szépen elfedni. A nagyobb sérüléseket, pergő vakolatot, vizesedő vagy penészes falat bízzuk szakemberre.

A glettanyagot keverjük be a leírás szerint. Ezután a spaklival vegyünk ki belőle egy darabot, és tömjük be a lyukat, majd húzzuk le. Kicsit többet tegyünk a lyukra, mintha teljesen síkban állna, mert száradáskor a fal összehúzza. A kiálló részeket csiszoljuk teljesen szintbe.

3. Festés ecsettel

Először a falak szélét és a sarkokat fessük be ecsettel, ahová a széles henger már nem jut el maszatolás nélkül. A létrára kisvödörben (befőttesüvegben) vigyünk fel kis adag festéket, ezzel könnyebb dolgozni.

4. Festés hengerrel

Használjunk festéklehúzó tálcát: ebbe mártsuk a hengert, majd görgessük rajta addig, míg egyenletesen elterül rajta a festék. Kevesebb anyag kell, mint gondolnánk! A falakon először átlós/vízszintes, majd függőleges mozdulatokkal hengereljünk. A vízszintesen felvitt részeket „kenjük el” függőlegesen, hogy amikor áttérünk a mellette lévő felületre, egyenletes maradjon az átmenet.

5. Mennyezet festése

Bár nem teljes az egyetértés a festőmesterek között, Dóra azt javasolja, hogy a mennyezetfestéssel kezdjünk. Ugyanis ezzel összecsöpögtethetjük a szomszédos falakat is, amit aztán el kell dolgozni. Különösen fontos a sorrend, ha a plafon más színt kap, mint az oldalfalak.

Ilyenkor a hengereléshez teleszkópos hengert használjunk, ne létrát. Az ablaktól kiindulva, a beeső fény irányában haladjunk. Gyorsan kell dolgozni, egy nekifutásra kell végeznünk az egész mennyezettel. Hengereljünk be egy nagyobb négyzetes területet, majd mártsuk újból festékbe a hengert. Ezután a következő négyzetes blokk széle fedje az előző még nedves területet. Így nem lesz foltos a végeredmény. A lecseppent festéket frissiben takarítsuk fel, amíg nedves: egy nappal később már kaparó kell.

6. Befejezés

A festés utáni rendrakás szintén időigényes. Az ecseteket, hengereket áztassuk vízbe vagy mossuk le alaposan. Az el nem használt festékeket zárjuk be jó alaposan, és jelöljük meg őket, hogy ha később javítani kell, könnyen megtaláljuk őket. Nem rossz ötlet például az eredeti színmintát ráragasztani a tetejére és alkoholos filccel ráírni: „nappali”.

A kiürült vagy más okból kidobásra ítélt festékesdoboz veszélyes hulladéknak minősül, ezért ne dobjuk a háztartási szemét közé. Szállítsuk el hulladékudvarba, ahol gondoskodnak a megfelelő elhelyezéséről.

 

Szükséges kellékek

 • glett
 • festékek
 • spakli
 • kis edény glettanyaghoz
 • csiszolópapír
 • henger
 • ecsetek
 • lehúzó tálca v. rács
 • kisvödör
 • teleszkópos nyél
 • létra
 • papír ragasztószalag
 • takarófólia

Új dekortechnikák

Az anyagok fejlődése ma már olyan megoldásokat nyújt a házilag lakást felújítóknak, amelyekről álmodni sem lehetett korábban. Ma már Magyarországon is kaphatók olyan glettek, vakolatok (a Poli-Farbe gyártó választékában), amelyek egy parasztház, vályogház vagy mediterrán villa felületeit utánozzák. De a márványhoz megtévesztésig hasonló felületet is kaphatunk. Egy dobozos masszát kell elképzelnünk, amelyet spaklival vagy glettvassal kell felvinni a falra, majd a hatástól függően tovább átfesteni a többnyire antikolt hatás érdekében. Nyitó képünkön például egy meszes vakolatú, rusztikus étkező látható: e felületet házilag is el lehet készíteni. (Lásd még: platinumdecor.hu.)

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!