Created: Monday, 04 May 2009

Az új időjárás előrejelzés és kijuttathatósági tanácsadó szolgáltatás már elérhető a Syngenta honlapján. A rendszer nemcsak a termelők munkáját segíti megbízható meteorológiai előrejelzésekkel, hanem a hobbikertészek számára is hasznos információkkal szolgál.

A Syngenta több éves központi fejlesztése eredményeképpen jött létre az az agrármeteorológiai előrejelző rendszer, amely Európa szerte sok száz meteorológiai állomásra kapcsolódik, és nagy pontossággal képes előrejelezni a várható időjárást. A rendszer Magyarországon is több állomásról kap folyamatosan információt, így stabil alapot nyújt a hazai gazdálkodók számára a mezőgazdasági munkálatok rövid távú tervezéséhez.

A rendszer két alapfunkcióval rendelkezik: egy időjárás-előrejelző funkcióval, amely öt napra előre részletesen jelzi a legközelebbi mérőállomás által valószínűsített időjárást, illetve egy kijuttathatósági tanácsadóval, amelynek segítségével arról kaphatnak információt az érdeklődők, hogy melyik nap mely időszakában javasolt a permetezés az adott területen. Az előrejelző szolgáltatás segítségével két módon lehet rákeresni egy adott helyszín vagy térség időjárási adataira: a helység nevének, vagy koordinátáinak megadásával. A rendszer az így meghatározott helyhez legközelebb eső meteorológiai állomás adatait kínálja fel megtekintésre.

A várható időjárási adatok 5 napra előre láthatók. A táblázatokban megtalálhatók a hőmérsékleti minimumok és maximumok, illetve az, hogy milyen valószínűséggel és milyen mennyiségben várható csapadék, de elolvashatók például a relatív páratartalomra és a szélirányra, valamint erősségre vonatkozó információk is.
A kijuttathatósági tanácsadó szintén a következő 5 napot értékeli órára lebontva. Bemutatja, hogy mikor javasolt a permetezés, és mire kell különösen figyelemmel lenni az adott időszakban. A növényvédőszerek kijuttatásában további segítséget nyújtanak a Syngenta növényvédelmi előrejelzései.

Mind az agrármeteorológiai, mind pedig a növényvédelmi szolgáltatás elérhető minden érdeklődő számára a www.syngenta.hu honlapon.

További információ
Csonka Viktória, Syngenta Kft.
kommunikációs vezető
Mobil: 20/4022-335
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Időjárás

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Haszon Agrár 2015. június
Haszon Agrár 2015. június