Bruttó 248 ezer forint volt az átlagkereset a mezőgazdaságban tavaly novemberben – közölte a KSH. Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt.

Őstermelők, kézműves termékek előállítói naponta szembesülnek azzal a problémával, hogy kell a marketing, de kevés rá a pénz, a szakembert pedig nem tudják megfizetni. Akadnak azonban kis összegekből megvalósítható fogások, amivel felépíthető és erősíthető a kézműves márka. Ebből adunk ízelítőt egy rábaközi búzafűlégyártó és egy Balaton-felvidéki házi lekvár és szörpkészítő példáján. Egy budapesti reklámszakember pedig a kisvállalkozások számára is használható legújabb fogásokat ajánl.

Gyorsul a digitalizáció, amely 2030-ig minőségi változásokat hozhat a termelésben, a közlekedésben és a szolgáltatási ágazatokban. A negyedik generációs fejlesztési programokban már döntő szerepet kapott a digitális technika. Cikkünkben a mezőgazdaságot érintő Agrár 4.0, valamint a mezőgépészeti Agrarindustrie 4.0 programokról és a legújabb fejlesztések eredményeiről számolunk be.Az üzemi balesetekért a munkáltatót kártérítésre is kötelezhetik. A pénztárcánk megóvása érdekében ildomos munkáltatói felelősségbiztosítást kötnünk, így a biztosító fizet helyettünk, ha beüt a baj. de még jobb, ha a munkavédelmi szabályok betartásával megelőzzük ezt.

Haszonbérlőként és cégtulajdonosként sem muszáj magunknak művelnünk a földet. Hozzátartozónknak és a vállalkozásunknak is átadhatjuk a gazdálkodás jogát. Ha a bérbeadó beleegyezik, és van egy jó indok, ezen túlmenően is áttestálható a művelés. Megmutatjuk, mire lehet hivatkozni, és hogyan kössön szerződést.

Lassan társadalmi jelenséggé válik a zsákfaluk újranépesedése. Értelmiségeik települnek le a világvégi kisfalvakban, hogy békére leljenek. Egyesek romantikus álmokat dédelgetnek a vidéki életmódról, másoknak egyszerűen csak elegük van a városi mókuskerékből, a főnökükből vagy az asszonyból. Ritka, ha ebből valami sikeres üzleti tevékenység kikerekedik. A teljes önellátás sem sikerül. Ezért inkább az életmód az, amiért megéri nekik.

Egyelőre kevesen tudnak róla, de az Erasmus programmal ingyen szerezhetünk gyakornokot az Európai Unióból – akár egy évre is. Miként profitálhat ön is az uniós programból? Júliusban két gyakornok kezdi meg három hónapos munkáját a budapesti Quantislabs Kft.-nél. „Mindketten az Egyesült Királyságból, a Cambrige University-ről érkeznek, és gazdasági szakokon tanulnak” – lelkesedik Árendás Csaba ügyvezető, aki már korábban is fogadott nyugat-európai fiatalokat. Az Erasmus már nemcsak egyetemek közötti diákcseréről szól, hanem vállalatok is fogadhatnak más tagországból tehetséges fiatalokat szakmai gyakorlatra. Sőt, az EU-n kívüli Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból is. „Tavaly 653-an érkeztek Magyarországra, de sokkal többen is jöhetnek, nincs felső korlát” – mondja Bokodi Szabolcs, a hazai program egyik koordinátora. A 2012–2013-as tanévben a legtöbb szakmai gyakorlatos Romániából, Németországból, Spanyolországból és Franciaországból próbált a magyar üzleti világban szerencsét. A fiatalok otthon jellemzően gazdasági, informatikai, idegenforgalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, élelmiszeripari és nyelv szakokon tanulnak. A szakmai gyakorlatnak legalább kettő hónaposnak kell lennie, maximum egy év lehet, a legtöbben öt-hat hónapra érkeznek.

Közvetlen szomszédságunk ezer szállal kötődik az anyaországhoz. Mióta megnyíltak a határok, a gazdasági kapcsolatok is szorosabbra fűződtek. Gép- és gabonakereskedők cirkálnak a határ mindkét oldalán. Lestyánszky Viktor is együtt úszik a globalizációs árral.

A mezőgazdasági termelők életkora átlagosan meghaladja az 50-55 évet, Nyugat-Európában éppúgy, mint hazánkban. Csakhogy nálunk a cégek kétharmada nem éli túl a generációváltást. Miért? Erre keresünk választ, egyben bemutatjuk a Nyugaton működő gyakorlatokat.

A bankok sokáig figyelmen kívül hagyták a mezőgazdasági cégeket gyengébb jövedelemtermelő képességük miatt. Mára viszont elismerik, hogy a többi szektorhoz képest ezek megbízhatóbb adósok. A gazdákhoz legközelebb a takarékszövetkezetek állnak – idén a legtöbb hitelt innen kapták. De a többi nagy bank is jelentős agrár portfóliót kínál.

Ha nem muszáj, nem foglalkozunk vele. Ha már kell, az bizony sokba kerülhet. Hogyan előzzük meg a bajt, és mire ügyeljünk, ha már nem kerülhető el a gumicsere? Praktikus tanácsok, ötletek, információk.

Európa hátat fordít a klímaváltozás elleni küzdelem egyik fontos eszközeként dicsőített bioüzemanyagoknak. Az első generációs termékek ellen ugyanis egyre szaporodnak a szakmai érvek. Csakhogy időközben sokmilliárd eurós és több tízezer embert foglalkoztató iparággá nőtte ki magát a bioüzemanyag-előállítás.

2014 után már ne számítsunk közvetlen gépbeszerzési pályázatokra, a mostani kiírás volt az utolsó. A jelenleg futó támogatási konstrukció viszont már a jövő évi keretet is tartalmazza. A támogatást a beruházás meglépése után kapjuk meg, tehát azokat jutalmazzák, akik egyébként is rászánnák magukat.

Vajon véletlen, hogy az amerikai gengszterfilmekben a leszámolás helyszíne gyakran egy vágóhíd? A laikus is látja, hogy a sertéshús és a kenyér körül túl sok érdek csap össze, ez a két termék valahogy sosincs helyén a piacon. Maguk a termelők főleg azt érzékelik ebből, hogy bármekkora a költségük – és bárhová értékesítenek –, folyton csak „pozitív nullában” vannak. Ügyeskedés nélkül vajon a húskereskedelemben nem boldogul az ember?

Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin februári száma!