A mezőgazdaságot nem lehet úgy vizsgálni, mint bármely más ágazatot. Simon Attila azt vallja, több órás, személyes látogatással lehet igazán megismerni egy gazdaságot, mert ez többet mond minden számadatnál. Az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával beszélgettünk, aki maga is gazdálkodó, így érti és pontosan tudja, mire van szüksége a gazdáknak.

Az agrárminiszter pesszimista becslése szerint legkorábban 2023-ban lesznek újra pályázati források az uniós Közös Agrárpolitika 2020-27-es kiírásiból. Addig azonban nem áll meg az élet, uniós alaptámogatások természetesen addig is lesznek és nemzeti programok is indulnak. Előre kell menekülni és beruházásokat indítani pályázatok nélkül is.

Az agrárminiszter döntése értelmében a baromfi- és sertéságazatban dolgozó szakképzett munkaerő megtartása érdekében, a 2019-ben meghirdetett támogatás mértéke 200 000 forintról 500 000 forintra nő.Májusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex szerint.

A generációváltás, a precíziós módszerek elterjedése és természetesen a finanszírozás is - többek között a 2020 utáni támogatások kérdésessége miatt - komoly kihívás az agráriumban, éppen ezért ezek voltak a fő témák a Haszon Agrár magazin és a HG Média közös szervezésében megvalósuló „FÓKUSZBAN: Közös Agrárpolitika 2020” konferencián.

A Magyar Államkincstár megkezdte a mintegy 7,6 milliárd forint kárenyhítő juttatás kifizetését annak a 4078 károsult termelőnek, akik a 2018-ban jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek.

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította Magyarország keresetét, és helyt adott az Európai Bizottság érvelésének, amely szabálytalanságokat tárt fel két magyar cukorgyár szerkezetátalakítása során és emiatt az érintettek cégeket megfosztja a korábban megítélt mintegy 11,7 millió euró (3,7 milliárd forint) összegű uniós támogatástól.

Bruttó 248 ezer forint volt az átlagkereset a mezőgazdaságban tavaly novemberben – közölte a KSH. Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt.

Őstermelők, kézműves termékek előállítói naponta szembesülnek azzal a problémával, hogy kell a marketing, de kevés rá a pénz, a szakembert pedig nem tudják megfizetni. Akadnak azonban kis összegekből megvalósítható fogások, amivel felépíthető és erősíthető a kézműves márka. Ebből adunk ízelítőt egy rábaközi búzafűlégyártó és egy Balaton-felvidéki házi lekvár és szörpkészítő példáján. Egy budapesti reklámszakember pedig a kisvállalkozások számára is használható legújabb fogásokat ajánl.

Gyorsul a digitalizáció, amely 2030-ig minőségi változásokat hozhat a termelésben, a közlekedésben és a szolgáltatási ágazatokban. A negyedik generációs fejlesztési programokban már döntő szerepet kapott a digitális technika. Cikkünkben a mezőgazdaságot érintő Agrár 4.0, valamint a mezőgépészeti Agrarindustrie 4.0 programokról és a legújabb fejlesztések eredményeiről számolunk be.

Az üzemi balesetekért a munkáltatót kártérítésre is kötelezhetik. A pénztárcánk megóvása érdekében ildomos munkáltatói felelősségbiztosítást kötnünk, így a biztosító fizet helyettünk, ha beüt a baj. de még jobb, ha a munkavédelmi szabályok betartásával megelőzzük ezt.

Haszonbérlőként és cégtulajdonosként sem muszáj magunknak művelnünk a földet. Hozzátartozónknak és a vállalkozásunknak is átadhatjuk a gazdálkodás jogát. Ha a bérbeadó beleegyezik, és van egy jó indok, ezen túlmenően is áttestálható a művelés. Megmutatjuk, mire lehet hivatkozni, és hogyan kössön szerződést.

Lassan társadalmi jelenséggé válik a zsákfaluk újranépesedése. Értelmiségeik települnek le a világvégi kisfalvakban, hogy békére leljenek. Egyesek romantikus álmokat dédelgetnek a vidéki életmódról, másoknak egyszerűen csak elegük van a városi mókuskerékből, a főnökükből vagy az asszonyból. Ritka, ha ebből valami sikeres üzleti tevékenység kikerekedik. A teljes önellátás sem sikerül. Ezért inkább az életmód az, amiért megéri nekik.

Egyelőre kevesen tudnak róla, de az Erasmus programmal ingyen szerezhetünk gyakornokot az Európai Unióból – akár egy évre is. Miként profitálhat ön is az uniós programból? Júliusban két gyakornok kezdi meg három hónapos munkáját a budapesti Quantislabs Kft.-nél. „Mindketten az Egyesült Királyságból, a Cambrige University-ről érkeznek, és gazdasági szakokon tanulnak” – lelkesedik Árendás Csaba ügyvezető, aki már korábban is fogadott nyugat-európai fiatalokat. Az Erasmus már nemcsak egyetemek közötti diákcseréről szól, hanem vállalatok is fogadhatnak más tagországból tehetséges fiatalokat szakmai gyakorlatra. Sőt, az EU-n kívüli Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból is. „Tavaly 653-an érkeztek Magyarországra, de sokkal többen is jöhetnek, nincs felső korlát” – mondja Bokodi Szabolcs, a hazai program egyik koordinátora. A 2012–2013-as tanévben a legtöbb szakmai gyakorlatos Romániából, Németországból, Spanyolországból és Franciaországból próbált a magyar üzleti világban szerencsét. A fiatalok otthon jellemzően gazdasági, informatikai, idegenforgalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, élelmiszeripari és nyelv szakokon tanulnak. A szakmai gyakorlatnak legalább kettő hónaposnak kell lennie, maximum egy év lehet, a legtöbben öt-hat hónapra érkeznek.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!