Pénzes ötletek

Gyorsul a digitalizáció, amely 2030-ig minőségi változásokat hozhat a termelésben, a közlekedésben és a szolgáltatási ágazatokban. A negyedik generációs fejlesztési programokban már döntő szerepet kapott a digitális technika. Cikkünkben a mezőgazdaságot érintő Agrár 4.0, valamint a mezőgépészeti Agrarindustrie 4.0 programokról és a legújabb fejlesztések eredményeiről számolunk be.

Az üzemi balesetekért a munkáltatót kártérítésre is kötelezhetik. A pénztárcánk megóvása érdekében ildomos munkáltatói felelősségbiztosítást kötnünk, így a biztosító fizet helyettünk, ha beüt a baj. de még jobb, ha a munkavédelmi szabályok betartásával megelőzzük ezt.

Haszonbérlőként és cégtulajdonosként sem muszáj magunknak művelnünk a földet. Hozzátartozónknak és a vállalkozásunknak is átadhatjuk a gazdálkodás jogát. Ha a bérbeadó beleegyezik, és van egy jó indok, ezen túlmenően is áttestálható a művelés. Megmutatjuk, mire lehet hivatkozni, és hogyan kössön szerződést.Lassan társadalmi jelenséggé válik a zsákfaluk újranépesedése. Értelmiségeik települnek le a világvégi kisfalvakban, hogy békére leljenek. Egyesek romantikus álmokat dédelgetnek a vidéki életmódról, másoknak egyszerűen csak elegük van a városi mókuskerékből, a főnökükből vagy az asszonyból. Ritka, ha ebből valami sikeres üzleti tevékenység kikerekedik. A teljes önellátás sem sikerül. Ezért inkább az életmód az, amiért megéri nekik.

Egyelőre kevesen tudnak róla, de az Erasmus programmal ingyen szerezhetünk gyakornokot az Európai Unióból – akár egy évre is. Miként profitálhat ön is az uniós programból? Júliusban két gyakornok kezdi meg három hónapos munkáját a budapesti Quantislabs Kft.-nél. „Mindketten az Egyesült Királyságból, a Cambrige University-ről érkeznek, és gazdasági szakokon tanulnak” – lelkesedik Árendás Csaba ügyvezető, aki már korábban is fogadott nyugat-európai fiatalokat. Az Erasmus már nemcsak egyetemek közötti diákcseréről szól, hanem vállalatok is fogadhatnak más tagországból tehetséges fiatalokat szakmai gyakorlatra. Sőt, az EU-n kívüli Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból is. „Tavaly 653-an érkeztek Magyarországra, de sokkal többen is jöhetnek, nincs felső korlát” – mondja Bokodi Szabolcs, a hazai program egyik koordinátora. A 2012–2013-as tanévben a legtöbb szakmai gyakorlatos Romániából, Németországból, Spanyolországból és Franciaországból próbált a magyar üzleti világban szerencsét. A fiatalok otthon jellemzően gazdasági, informatikai, idegenforgalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, élelmiszeripari és nyelv szakokon tanulnak. A szakmai gyakorlatnak legalább kettő hónaposnak kell lennie, maximum egy év lehet, a legtöbben öt-hat hónapra érkeznek.

Közvetlen szomszédságunk ezer szállal kötődik az anyaországhoz. Mióta megnyíltak a határok, a gazdasági kapcsolatok is szorosabbra fűződtek. Gép- és gabonakereskedők cirkálnak a határ mindkét oldalán. Lestyánszky Viktor is együtt úszik a globalizációs árral.

A mezőgazdasági termelők életkora átlagosan meghaladja az 50-55 évet, Nyugat-Európában éppúgy, mint hazánkban. Csakhogy nálunk a cégek kétharmada nem éli túl a generációváltást. Miért? Erre keresünk választ, egyben bemutatjuk a Nyugaton működő gyakorlatokat.

A bankok sokáig figyelmen kívül hagyták a mezőgazdasági cégeket gyengébb jövedelemtermelő képességük miatt. Mára viszont elismerik, hogy a többi szektorhoz képest ezek megbízhatóbb adósok. A gazdákhoz legközelebb a takarékszövetkezetek állnak – idén a legtöbb hitelt innen kapták. De a többi nagy bank is jelentős agrár portfóliót kínál.

Ha nem muszáj, nem foglalkozunk vele. Ha már kell, az bizony sokba kerülhet. Hogyan előzzük meg a bajt, és mire ügyeljünk, ha már nem kerülhető el a gumicsere? Praktikus tanácsok, ötletek, információk.

Európa hátat fordít a klímaváltozás elleni küzdelem egyik fontos eszközeként dicsőített bioüzemanyagoknak. Az első generációs termékek ellen ugyanis egyre szaporodnak a szakmai érvek. Csakhogy időközben sokmilliárd eurós és több tízezer embert foglalkoztató iparággá nőtte ki magát a bioüzemanyag-előállítás.

2014 után már ne számítsunk közvetlen gépbeszerzési pályázatokra, a mostani kiírás volt az utolsó. A jelenleg futó támogatási konstrukció viszont már a jövő évi keretet is tartalmazza. A támogatást a beruházás meglépése után kapjuk meg, tehát azokat jutalmazzák, akik egyébként is rászánnák magukat.

Vajon véletlen, hogy az amerikai gengszterfilmekben a leszámolás helyszíne gyakran egy vágóhíd? A laikus is látja, hogy a sertéshús és a kenyér körül túl sok érdek csap össze, ez a két termék valahogy sosincs helyén a piacon. Maguk a termelők főleg azt érzékelik ebből, hogy bármekkora a költségük – és bárhová értékesítenek –, folyton csak „pozitív nullában” vannak. Ügyeskedés nélkül vajon a húskereskedelemben nem boldogul az ember?

2015 sorsdöntő év a kertészetben: az év közepén lejár a termálvíz-visszasajtolási moratórium. Viszont elér minket egy új gázvezeték, ami a piac törvényei szerint jóval olcsóbbá teszi a gázt. A fűtési rendszer kiépítése költséges beruházás, ha váltani kell, nem árt időben felkészülni rá. Cikkünk a szóba jöhető megoldásokat mutatja be.

Az új állami földosztás végeredménye néhány helyen a Fidesz saját törzsválasztóit is megbotránkoztatta. Olykor ugyanis a semmiből felbukkanó „civilek” juthatnak földbérlethez. A helyiek számára ezek a távolról „gyütt”, nyerészkedő ismeretlenek sokszor kevésbé kívánatosak, mint a külföldi, aki esetleg még helyben is lakik. Az állami földbérletek körülötti manőverek megkérdőjelezhetik az ősszel kihirdetésre kerülő új földtörvény politikai sikerét.

Takarék

Megjelent az Agrár magazin júniusi száma
Megjelent az Agrár magazin júniusi száma