Készült: 2008. november 01. szombat

Vállalati és bankcsődökről szóló hírek, hetek- hónapok alatt megfeleződött családi vagyonok, gazdasági válság, munkanélküliség ? az elmúlt hetekben szinte csak erről szóltak a híradások. Kevesen tudják, mit tegyenek most a pénzükkel, mi lenne az elkövetkező, bizonytalan években az értékálló befektetés. A Haszon utánajárt, mi volt és lehet is jó menedék a hosszútávú, kockázatkerülő családi megtakarítások számára.

1. Akciós betét: +8%-tól +12,3%-ig

Miért jó? Magas a kamat és biztonságos befektetés. A bankválság miatt a ? betétjeikre egyébként teljes körű állami garanciát élvező ? magyar lakossági bankok hitel/betét mutatója átlagosan 150 százalék körüli, azaz minden 100 forint betétre 150 forint hitelfolyósítás jut. (Ez az arány szomszédainkhoz képest magasnak számít.) A különbözetet más bankoktól felvett hitelből pótolták, ám most a pénzügyi válság miatt a bankok egymásnak sem szívesen ? és csak igen drágán ? adnak kölcsön. A külföldi tulajdonosi hátterű pénzintézetek sem számíthatnak kölcsönre a szintén nehéz helyzetű anyabankjaiktól.

Így a legolcsóbb pénzszerzési megoldás, hogy magas betéti kamatot fizetnek. A lekötött betétekre 3-4 hónapra megjelentek a 10 százalék feletti ajánlatok, de van olyan bank, amelyik lekötés nélkül is 8 százalékos ? saját bevallása szerint nem akciós ? kamatot fizet. Ami különösen jó, hiszen, ha kedvező befektetési, vállalkozási lehetőség adódik, bármikor kamatveszteség nélkül lehet tőkéhez jutni.

Mekkora összegtől? Esetenként alsó összeghatárhoz kötik. Az Erste Bank lekötött betétje, az Axa folyószámla-kamata például legalább 500 ezer forintra fizet akciós kamatot.

Hátrány: A betétfeltörések esetén a kamatnak általában csak a töredéke jár, a kedvező feltételek pedig új számla nyitásakor, vagy csak friss megtakarítás befizetésére érvényesek. A régi, lejáró betétekre tehát általában nem.

2. Arany: +25-tól +60%-ig

Miért jó? Évek óta javasoljuk: válságos időkben biztos menedék az arany. Semmilyen bank vagy cég, vagy ország fizetésképtelensége nem befolyásolja ? sem pedig egy vagy több ország gazdaságpolitikája ?, hiszen semelyik országhoz nem köthető. Előrejelzések szerint 2009-ben a világpiaci ár az unciánkénti (1 uncia = 31,1 gramm) 800-850 dollárról (amely a 2008. X. 15-i ár) már 1000 dollárra, az amerikai Merril Lynch bankház elemzői szerint 1500 dollárra emelkedhet, ha a pénzügyi válság megállítására költött sok ezer milliárd dollár és euró inflációt gerjeszt.

Az arany inflációs időkben is értékálló, mert korlátozott mennyiségben van jelen, elsősorban az ékszerpiac miatt stabil és jól tervezhető kereslete. Likvid, mert a világ minden pontján beváltható (akár az első, az ember útjába kerülő aranyműves is megveszi), és a határokon át is könnyen mozgatható. Az utóbbi években a befektetési alapok is előszeretettel vásárolják kockázatcsökkentésre: az arany ára ugyanis a tapasztalatok szerint nem mozog együtt a tőzsdéével, így ha utóbbin veszteség keletkezik, az aranyon nyert profit valamennyit kompenzál.

Az arany világpiaci ára egyre hevesebb árfolyam-emelke-déssel reagál a világgazdasági problémákra és a geopolitikai feszültségekre: a szeptember 15?19. közötti héten például 15 százalékkal (750 dollárról 870 dollárra) drágult az unciánkénti világpiaci ár. Hasonlóképpen, az infláció növekedésével más nyersanyagok ára is nőhet ? az olajárat a Merrill bankárai például a hordónkénti (1 hordó = 159 liter) 80 dollárról (2008. X. 15-i ár) 150 dollárra várják.

Mekkora összegtől? A legkisebb méretű, ? unciás aranytömböt a BÁV Zrt. 6 budapesti fiókjában 78 ezer forintért árulják (2008. X. 15-én, ami kb. 820 dollár/uncia körüli árfolyam, és a piaci kilengéseket nem követik naprakészen). A legnagyobb, 100 grammos ?tömb? 490 ezer forint. A szomszédos Ausztriában számlát nyitó honfitársaink a helyi bankfiókok saját készletéből vásárolhatnak, minimálisan 50 eurós érmét, deakár egy kilogramm súlyú aranyrudat is (ausztriai számlanyitásról részletesen lásd: Haszon, 2007/11).

A Budapesti Értéktőzsdén is lehet követni az arany árfolyamváltozását: a Raiffeisen Bank és az Erste Befektetési Zrt. Által kibocsátott ?arany certifikát? értékpapírokat már néhány ezer forint letéttel is meg lehet vásárolni (ekkor csak az árfolyam változásból fakadó nyereséget/veszteséget kell kifizetni vagy felvenni).

Hátrány: Az aranyrudak visszaváltása itthon meglehetősen költséges. A BÁV Zrt. például 25 százalékkal olcsóbban vásárolja vissza rúdjait. A certifikátoknál a kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás miatt (például vételi pozíciónál árfolyameséskor) előfordulhat, hogy kiegészítő fedezetet kell befizetni.

3. Föld +10%-tól +15%-ig

Miért jó? Régi favoritunk ára az elmúlt esztendőben hektáronként átlagosan 100 ezer forinttal emelkedett, gyakorlatilag függetlenül attól, hol és milyen minőségű szántóról van szó. Az értékőrzés oka, hogy egyrészt korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ugyanakkor a gazdaság elengedhetetlen részét képezi. Így a felértékelődés folyamatos, amikor a befektetők pénze biztonságos menedéket keres, magas inflációs vagy pénzügyi válsággal terhes időkben.

Másrészt a föld talán az utolsó olyan magyarországi befektetés, amely még ?áron aluli? az uniós csatlakozás után is. A jelen-legi törvényi szabályozás korlátozza a magyar cégek és a külföldiek földvásárlását. A derogáció 2011-ben lejár és bár egyszeri, hároméves meghosszabbítására elvileg lenne mód, az Európai Unió várhatóan nem járul hozzá. A potenciális földvásárlók pedig akár uniós szinthez közelre hajthatják fel az árakat. Ausztria Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományában 1,5? 2 millió forintos, még nyugatabbra 3?4 millió forintos hektáronkénti ár a jellemző, míg nálunk régiótól függően átlagosan 350?750 ezer forintos. Nem csoda, hogy ?zsebszerződésekkel? vásárolnak az osztrák gazdák a határ magyar oldalán, azonnal és készpénzzel fizetve. A jövő évre is 15?20 százalékos áremelkedést prognosztizálnak.

A felértékelődést tetézi a bérbeadásból származó jövedelem: hektáronként átlagosan 25 ezer forint éves díj, további négy százalékos profit (ami a földalapú uniós támogatások emelkedésével folyamatosan nő). Mindez adómentesen, ha legalább ötéves szerződést köt a tulajdonos. Földet vásárolni már hitelből is lehet, magánszemélyeknek az OTP, FHB, CIB és Unicredit Bank mellett egyre több pénzügyi vállalkozás is nyújt kölcsönt, jellemzően legalább 20?35 százalékos önerő mellett.

Mekkora összegtől? Akkor földet érdemes befektetési céllal venni, amekkora lakásban lakik az ember ? mutat utat Fűr Zoltán, a Földbróker.hu ügyvezetője. Egy gép egy nap alatt 20 hektárt művel meg, a jó gépkihasználtság miatt a 10 hektáros, vagy annál is kisebb földeket legfeljebb a szomszéd gazda veszi meg ? neki azonban nem sürgős. 30?40 hektáros vagy nagyobb, egybefüggő (15?20 millió forint értékű) területre már a pénzügyi befektető is vevő.

Hátrány: Főként a kisebb táblák kevésbé likvidek, mint a banki vagy tőzsdei befektetések. A jó áron való kiszálláshoz meg kell találni a tőkeerős vevőt, ami hónapokat is igénybe vehet. Igaz, több bank kínál hitelt föld fedezete mellett.

4. Ingatlan: +5%-tól +?%-ig

Miért jó? Értékálló: ha minden kötél szakad, legfeljebb beköltözik a tulajdonos. De kiadni még inkább érdemes. Budapesten havi 40?50 ezer forint, vidéki nagyvárosokban havi 35? 45 ezer forint plusz rezsi egy bérlakás minimális bérleti díja (számlával még több). Ez a mini garzonok 8?10 millió forintos vételárára vetítve évi öt százalékos biztos hozamot jelent, akkor is, ha az ingatlanárak stagnálnak ? például azért, mert a bankok óvatosabb hitelezése miatt közvetett módon csökken a vásárlóerő és ezzel a kereslet is.

Éppen ez utóbbi okból lehet egyre nagyobb kereslet a bérlakások iránt: akik nem kapnak hitelt, kénytelenek ? akár hosszabb időre is ? albérletre berendezkedni. Ez a pótlólagos kereslet jól kiegészíti a diákok eddigi ?kollégiumpótló? lakásbérlési kedvét. A meglehetősen szűkös lakásbérleti piac miatt nőhet az értéke a nem önálló lakásoknak, azaz a kiadó szobáknak is. A DunaHouse ingatlanforgalmazó felmérése szerint szobánként 20?30 ezer forintot lehet elkérni ?zsebbe? a rezsi arányos része mellett. A lakásárak egyébként leginkább a fővárosban emelkedhetnek: a két-három szobás, jó közlekedésnél lévő lakások, illetve a luxusingatlanok mellett a belvárosi polgári lakások és a tetőtér beépítések az igazán trendik.

Mekkora összeggel? 8?10 millió forinttal ? akár részben hitelből is ? érdemes vásárolni. 20 százalék (2 millió forint) önerővel 25 éves futamidőre havi 50 ezres törlesztéssel lehet hitelt kapni, amit az albérleti díj fedez.

Hátrány: nem likvid befektetés, azaz nehezebb - és részben nem is lehet, csak egészben - kiszállni. A kínálati lakásárak sokszor nem adnak elég támpontot. Az AXA Országos Lakóingatlan Értékindex szerint Budapesten a tényleges adásvételek egyes kerületekben 35 százalékkal a kínálati ár alatt történnek, sokszor hónapokkal a lakás meghirdetése után.

5. Diszkont kincstárjegy +10%

Miért jó? A bankbetétnél több hozamot (egyéves futamidőre most éppen 10 százalékot) fizet, ráadásul annál is biztonságosabb, hiszen nem más, mint a magyar államnak nyújtott, fix kamatú kölcsön. Ami kisebb összegekre is jellemzően magasabb az átlagos bankbetétekénél, mert az államnak többet kell ajánlania a sokat reklámozó, országos hálózatot fenntartó bankokkal a lakossági megtakarításokért. A kincstárjegy tőkéjének és kamatának visszafizetését a magyar állam garantálja. Magyarország fizetőképességét pedig az IMF, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió segíti, ha gond lenne ? jelentette be október 13-án Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója.

Gyakorlatilag minden hétre választható lejárat, így mindenki saját pénzügyi igényeire szabhatja a kamatozás hosszát. Akár egy hónapos futamidejű diszkont jegy is vásárolható, a futamidő vége előtt visszaváltva pedig nem feltétlenül vész el az addig felhalmozódott nyereség.

Mekkora összeggel? 100 ezer forinttól, bankoknál vagy befektetési társaságoknál vásárolható.

Hátrány: Futamidő vége előtti visszaváltásnál veszteséget okozhat, ha időközben a kamatszínvonal emelkedett, és a birtokunkban lévő kötvények, kincstárjegyek leértékelődtek. Minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb lehet ez a veszteség (hozamcsökkenésnél ugyanekkora mértékű a felértékelődés is).

6. Garantált befektetések: veszteség

Miért jó? A részvények 2007 októbere és 2008 októbere között Magyarországon, és világszerte is közel 50 százalékot estek, miközben az érintett cégek nyereségessége nem romlott ilyen mértékben. Így olcsón lehet vásárolni, legalábbis az elmúlt hónapokhoz, évekhez képest. Viszont még egy olyan árfolyamzuhanást, amit mostanság megtapasztaltunk, már senki sem élne át újból. Nos, ez esetben nem is kell: a kibocsátó ezt ígéri.

A bankok és a biztosítók kínálatában is megjelenő garantált alapoknál (illetve egyes bankoknál a hasonlóan működő strukturált kötvények esetén, mint az Erste Banknál): ha jól teljesít az indulás előtt kipécézett tőzsde, a lejáratkor az elért nyereség egy részét vagy egészét kifizetik a befektetőnek. Ha veszteséges lenne a pozíció, a befektetett tőkéjét (illetve egyes bankoknál évi 1-2 százalékos ?vigaszdíj? hozamot) akkor is megkapja. A garantált termék a befektetéssel kombinált lakás- és jelzáloghiteleknél is követendő alternatíva ? jelenleg a hazai piacon egyedül az ING Biztosító kínál ilyet (Lendület Plusz Hitelprogram).

Mekkora összeggel? Néhány százezer forinttól.

Hátrány: Ha van hozamgarancia, az nagyon alacsony. Egyes alapoknál ? attól függően, hogymilyen piacon fektetnek be ? magas lehet a költség (a PSZÁF 2007-es adatai alapján az alapkezelési, letétkezelési, forgalmazási költségek és a sikerdíj összesen a befektetés több, mint 3 százalékára is rúghat). Nehéz a jellemzően hosszabb, akár 3-3,5 éves határozott futamidő előtt kiszállni (biztosítással kombinált termékeknél, az adókedvezmények és a drága kötvény-visszavásárlás miatt 10 éven belül). Könnyítés a K&H Bank két előlegfizető alapja. Ugyan a banki garantált alapokat mindig bevezetik a tőzsdére, de a forgalom kicsi, eladni a csekély ?időközi? kereslet miatt csak nagyobb veszteséggel lehet. A garancia ugyanis csak az eredetileg befizetett tőkére szól, aki időközben drágábban száll be, vesztesége is lehet a lejáratkor.

7. Külföldi valuta

Miért jó? A svájci frank vagy a dollár világszerte menedék a befektetők számára. Ha politikai vagy gazdasági problémák merülnek fel, a világ legnagyobb gazdasági-politikai és a világ legbiztosabb bankrendszerével rendelkező országokban talál a tőke menedéket, jelentősen felértékelve a dollárt és a svájci frankot. A forint viszont, mint fejlődő piaci deviza könnyen és gyorsan tud nagyobb mértékben is gyengülni (október első napjaira például 272 forintig, az euróval szemben, míg hetekkel előtte még 230 forintért adtak egy eurót!). Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint a magas adósságállomány miatt egy államcsődnek (amikor az állam nem tud elegendő pénzt szerezni működésének fenntartására, például nem veszik meg az állampapírjait), illetve egy valutaválságnak több esélye van, mint a magyar bankok csődjének. A 2009-re jósolt, egy százalék körüli (a környező országoktól nagyságrendekkel elmaradó) magyar gazdasági növekedés vélhetően további forint leértékelődést hoz, ami ellen érdemes dollár- és/vagy frank, illetve a dollár mellé, mint ?világvaluta? mostanában felzárkózó euró vásárlással védekezni. Magyarország a deviza spekulánsok kedvelt célpontjává vált, a gyenge gazdaság alapot szolgáltat a forintot gyengítő támadásoknak.

Mekkora összeggel? A megtakarítások legalább 10?25 százalékát érdemes külföldi valutában tartani, attól függően, mikor és mennyi forintra van szüksége egy háztartásnak.

Hátrány: Alacsonyabb betéti kamatok, az átváltás költsége magas lehet és elviheti a nyereség egy részét.

8. Banki széf: veszteség

Miért jó? Az erősen őrzött banktrezor a világ minden pontján a legbiztosabb hely a vagyonnak, legyen szó készpénzről, értékpapírokról vagy ékszerekről. A széfek bankbiztonságilag védett, őrzött helyiségben vannak beépítve, és csak az ügy-fél, illetve a banki kulcs/kód együttes használatával nyithatók. Harmadik személy közjegyző vagy bankalkalmazott előtt adott meghatalmazással lehet jogosult a kinyitására. A bank is csak akkor (és külön bizottság előtt) ürítheti ki a széfet, ha annak tulajdonosa gyaníthatóan a széfszerződésben tiltott tárgyat (fegyver, kábítószer, gyúlékony anyag) tárol vagy többszöri felszólításra sem fizeti meg a jellemzően havi néhány ezer forintos díjat.

A díj egyébként a széf méretétől és a benne lévő értékre kötött biztosítás összegétől függ: a kisebbek kb. 25×40×10 centisek, a legnagyobbak 216,51 köbdeciméteresek (CIB Bank), a biztosítás felső határa pedig bankonként változó, de általában több millió forint.

Mekkora összegtől? Tetszőleges értékhatár.

Hátrány: sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektető- védelmi Alap garanciája nem vonatkozik rá, és a széfben elhelyezett pénzre nem fizetnek kamatot sem.

TIPP

  • K&H előlegfizető 2 és K&H háromszor fizető euró alap
  • Erste Hozamváró Kötvény 3.
  • Allianz ChinaMax Alap
  • Union - Garantált Eszközalap
  • Generali Global Selection alap
  • AVIVA Koronagyémánt
  • Aegon Ózon T?kevédett Származtatott Befektetési Alap
  • OTP Jubileum Alap
  • ING Lendület Plusz Hitelprogram

MI VÉDI A BEFEKTETÉSEIMET?

RÉSZVÉNYEK, KÖTVÉNYEK, BEFEKTETÉSI ALAPOK

A Befektető-védelmi Alap (Beva) fizet ügyfelenként és bankonként/befektetési társaságonként legfeljebb 6 millió forintos kártalanítást minden olyan értékpapír után (pénz, részvény, kötvény, befektetési jegy stb.), ha azokat a letétkezelő bank vagy brókercég nem tudja kiadni. Azaz, ha ellopta, elsikkasztotta, jogosulatlanul felhasználta ? például csőd esetén, vagy jogosulatlan gazdagodásra. Az azonos szolgáltatónál egy ügyfél neve alatt, de több számlán (például értékpapír, letéti, ügyfél stb.) lévő követeléseket tehát a Beva-kártalanítás szempontjából össze kell vonni. Több néven és/vagy több számlán viszont megtöbbszöröződik a védett vagyon.

MI UTÁN NEM FIZETNEK?

Nem fizet a Beva kártalanítást az árfolyam veszteség után, és a kibocsátó kockázat alapján sem."Azaz például a befektetési jegy árfolyamváltozása, értékvesztése esetén, vagy ha az után a kötelezett (kibocsátó) nem tud fizetni" - hívja fel a figyelmet dr. Farkas Péter, az alap ügyvezetője.

Tehát nem jár kártalanítás, ha a tőzsdei cég vezetői csődöt okoznak, és a társaság részvényeinek vagy kötvényeinek árfolyama leesik, vagy ha egy befektetési alapot kezelő bankár - akár jó-, akár rosszindulatú törvényszegő - magatartása miatt értéktelenednek el a befektetési jegyek.

GARANTÁLJÁK-E A GARANTÁLT ALAPOKAT?

Garantált befektetési jegy alapján történő fizetéskor a helyzet kicsit bonyolultabb. A klasszikus garantált alapoknál a befektetési politika mellett (általában a tőke döntő részét betétbe vagy állampapírba teszik és csak a maradék, kisebb összeggel vásárolnak hozammal kecsegtető opciókat) egy mögöttes bank vállal garanciát a tőke visszafizetésére. Ebben az esetben, ha a tőke mégis elveszne, azt a ?háttérbank? garantálja. Előny, hogy a bank akkor is fizet, ha az állampapírok elértéktelenednének, például egy államcsőd miatt. Hátrány lehet, ha a garantáló bank menne csődbe és a befektetési politika miatt is veszteség keletkezne, a befektető nem kapna kártalanítást.

MI LESZ A TŐKEVÉDETT ALAPOKKAL?

A tőkevédett alapoknál ezzel szemben a befektetés maradéktalan visszafizetését kizárólag a befektetési politika garantálja. A túlnyomó részt állampapírokban vagy bankbetétekben fialó tőke csak akkor nem biztosítja a lejáratkori visszafizetést, ha az állam dőlne be, (ekkor az állampapírok elértéktelenednek), vagy a betétet kibocsátó bank menne csődbe. A garantált összegen felüli nyereség elmaradására sem jár kártalanítás, ha egyébként a befektetési jegy tulajdonos jogosult lenne rá a kiszemelt piacok jó teljesítménye alapján, de az ügylet egyik kötelezettje (például egy az alap által megvásárolt és nyereséget hozó opció kiírója) fizetésképtelenné válik.

A kibocsátói kockázatot a világ minden táján a befektetőnek kell viselnie (ennek fejében kap hozamot utána), azt sem a Beva, sem pedig más országok ilyen jellegű szervezetei nem biztosítják. Betétvédelmi oldalról a strukturált kötvény is a garantált alapokhoz hasonlóan működik.

KAPHATÓ AZ AGRÁR MAGAZIN MÁJUSI SZÁMA
KAPHATÓ AZ AGRÁR MAGAZIN MÁJUSI SZÁMA