Készült: 2014. szeptember 09. kedd


Egyelőre kevesen tudnak róla, de az Erasmus programmal ingyen szerezhetünk gyakornokot az Európai Unióból – akár egy évre is. Miként profitálhat ön is az uniós programból?

Júliusban két gyakornok kezdi meg három hónapos munkáját a budapesti Quantislabs Kft.-nél. „Mindketten az Egyesült Királyságból, a Cambrige University-ről érkeznek, és gazdasági szakokon tanulnak” – lelkesedik Árendás Csaba ügyvezető, aki már korábban is fogadott nyugat-európai fiatalokat. Az Erasmus már nemcsak egyetemek közötti diákcseréről szól, hanem vállalatok is fogadhatnak más tagországból tehetséges fiatalokat szakmai gyakorlatra. Sőt, az EU-n kívüli Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból is. „Tavaly 653-an érkeztek Magyarországra, de sokkal többen is jöhetnek, nincs felső korlát” – mondja Bokodi Szabolcs, a hazai program egyik koordinátora. A 2012–2013-as tanévben a legtöbb szakmai gyakorlatos Romániából, Németországból, Spanyolországból és Franciaországból próbált a magyar üzleti világban szerencsét. A fiatalok otthon jellemzően gazdasági, informatikai, idegenforgalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, élelmiszeripari és nyelv szakokon tanulnak. A szakmai gyakorlatnak legalább kettő hónaposnak kell lennie, maximum egy év lehet, a legtöbben öt-hat hónapra érkeznek.

 

Piacépítés

Kérdés persze, hogy mely cégeknek és milyen munkakörökben lehetnek hasznosak a diákok. A Quantislabs a külföldi piacépítés miatt él a lehetőséggel. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói által alapított startup cég a hatékony szőlőpermetezésre kínál informatikai megoldást, és a magyar mellett a világ több országában értékesíti termékeit. A most érkező fiatalok is e célok mentén dolgoznak majd. „Egyikük feladata angol nyelvű marketing- és sajtóanyagok készítése, lektorálása lesz, a másikuk a külföldi piacok felkutatását segíti” – mondja Árendás Csaba. Szerinte a külföldi gyakornok jelenléte presztízst ad a cégnek, és a nemzetközivé váló irodai környezet motiváló a munkatársaknak. Fontos szempont az is, hogy a célpiacról érkező munkaerő ismeri az ottani üzleti élet jellemzőit. Tudja, mivel hatásos érvelni, és anyanyelvén tudja megszólítani a potenciális ügyfeleket. A külföldi fiataltól mégsem várhatunk csodát: néhány hónap alatt nem termel számottevő bevételt. Ennek ellenére az általa hozott tudás, szemlélet, kultúra és nyelv hasznára lehet a vállalkozásnak.

S hogy mennyibe kerül a gyakornok alkalmazása? Sem bért, sem járulékot nem kell utánuk fizetni, így ingyenes is lehet. „A gyakornokok hallgatói jogviszonyban maradnak intézményükkel, ottani társadalombiztosítási jogviszonyuk fennmarad. Emellett a gyakorlat időtartamára havi 200-300 euró (60-90 ezer forint) közötti összeget kapnak az Erasmus forrásából. Persze dönthet a cég úgy is, hogy ezt az összeget saját keretből kiegészíti – például étkezési, albérleti támogatással, de nem kell feltétlenül” – mondja Bokodi Szabolcs. A Quantislabs iskolaszövetkezeten át egészíti ki az ösztöndíjat. A programnak kicsi az adminisztratív terhe: a vállalkozásnak csupán egy képzési megállapodást kell aláírnia a hallgatóval és intézményével, majd a gyakorlat kezdetekor a hallgatót bejelenteni a helyi munkaügyi kirendeltségen.

Állásinterjú Skype-on

A cikkeink továbbra is ingyenesek, de csak a regisztrált felhasználóknak. A regisztrációt ITT egy pár perc alatt megteheti.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!