Készült: 2009. május 22. péntek

Többet és olcsóbban kölcsönözhetnek a krízisben a hazai lízingcégek a bankoknál. A lízing nemcsak a vagyon eltitkolására jó, de a kedvező adózás, a nagyobb biztonság és a rugalmas elbírálás miatt egyre több magánszemélynek és kisebb vállalkozásnak jelent szinte egyedüli lehetőséget a ?bevásárlásra?.


Annak előnyös a lízing, akinek fontos a diszkréció. Ugyanis a lízingelt autó, lakás a kölcsön visszafizetésének végéig nem a vevő, hanem a kölcsönt nyújtó nevén van. Így egy vagyonosodási vizsgálatnál vagy válásnál is rejtve maradhat ? vágta rá kérdésünkre egy adótanácsadó. A vagyontárgy nem bukik ki egyik adatbázis átfésülésekor sem.

TITOKBAN MARAD A VAGYON

A magánszemélyek és cégek számára a bankoknál, kisebbnagyobb pénzintézeteknél is elérhető lízing ugyanis olyan, mint egy speciális hitel. A legnagyobb különbség, hogy míg egy bankkölcsönnél a hitelt felvevő a hitelből megvásárolt ingatlan, jármű tulajdonosává válik (és így neve bekerül a hatósági nyilvántartásokba is), addig a lízingnél a finanszírozott eszköz mindaddig a kölcsönt nyújtó pénzintézet nevén marad, amíg az utolsó törlesztő részletet maradéktalanul ki nem fizették. (A tulajdonosi jogok ugyanakkor a lízingbe vevőhöz kerülnek.) Éppen ezért nem foglalható le például adótartozás fe jében sem.

KEVESEBB RIZIKÓ

Ennél fontosabb előny, hogy a lízingnél magasabb a finanszírozási arány, mint a hitel esetében, és még olyanok ? példá-ul alacsony bejelentett jövedelemmel, de annál több pénzzel rendelkező vállalkozók ? számára is magas összeget ?kölcsönöznek?, akiktől a bankok húzódoznak.

A közvetlen tulajdonlással ugyanis a kölcsönt nyújtó kockázata is kisebb. Ha az adós nem tud időben törleszteni, a finanszírozó külön jogi procedúra és késlekedés nélkül juthat pénzéhez a kölcsön fedezetéül szolgáló eszköz értékesítésével. Azaz lakáslízingnél könnyebb kirakni az adóst, jármű esetén elvenni az autót, a motort. A kisebb hitelezési rizikó bátrabb kölcsönnyújtást jelent: a lízingcégek jellemzően több kölcsönt adnak, és a kamatok is alacsonyabbak lehetnek a hagyományos bankhitelekhez ké pest. Így van ez még a válság miatti szigorítás idején is: a nyugat-európai helyzetükhöz képest mostohagyereknek számító lízingcégek az óriási piaci verseny miatt nem tudtak annyival drágítani, mint a bankok.

TÖBB HITEL, OLCSÓBBAN

Pár éve még az ingatlantól az autóig kínálták a konstrukciókat nulla százalékos önerővel. Ezzel ugyan ma már a lízingcégeknél sem találkozni, ám míg a válság hatására a bankok 30?50 százalékos saját erőnél kevesebbel ritkán érik be, addig a lízingnél az esetek többségében még mindig kölcsönadják a fedezet piaci értékének 70-80 százalékát is.

A havi törlesztő részlet pedig ? ugyanakkora kamatú bankhitellel összehasonlítva ? az esetek többségében alacsonyabb (lásd táblázatunkat). Különösen jellemző ez újépítésű lakások és üzlethelyiségek esetén, ahol a speciális szabályozásnak hála, a vételár áfa-tartalmára (16,7 százalék a bruttó vételárból!) nem számítják fel a kamatot a futamidő teljes hosszában.

FIZETÉS NÉLKÜL IS

Ráadásul rejtett költségek sincsenek a lízingnél. A hitelnél a tulajdonosváltás bejegyzése sokba kerül: a közjegyző okiratba foglalási díja, ingatlan esetén a földhivatali bejegyzés, a kezelési költség vagy a folyósítási díj a kölcsön értékének 5?10 százalékára rúghat. Lízingnél ilyen tételek viszont nincsenek. És néhol jövedelemvizsgálat sincs: a nagyobb, esetenként banki hátterű lízingcégeknél ugyan nézik a jövedelmet, ám van, ahol ennek mértékéről elegendő önbevallással nyilatkozni.

Magánszemélyeknél életkori korlát sincs: míg a bankhitelt jellemzően 70 éves korig vissza kell fizetni, lízingszerződést 80 évesen is lehet 30 évre kötni ? világosít fel Kormos Zoltán, a BG Hitel&Lízing vezérigazgató-helyettese. Az adós halála esetén ugyanis a kölcsönszerződés átvállalható vagy felmondható.

NYERŐ VÁLLALKOZÓK

Magánszemélyek körében is népszerű a lízing, igazi előnye azonban a hitelhez amúgy is egyre nehezebben jutó vállalkozásoknál figyelhető meg. Egy hazai kis- vagy középvállalat a mai nehéz gazdálkodási helyzetben nagyon nehezen kap bankhitelt, lízingbe viszont ? körülbelül hasonló feltételek mellett ? könnyebben vehet ingatlant, gépet, berendezést.

A lízingelt ingatlan, gép, berendezés ugyanis a vállalkozás esetleges csődje, felszámolása esetén sem kerül be automatikusan a ?közös kalapba?, amelyből a felszámoló díján és az esedékes munkabéreken felüli követeléseket arányosan kielégítik. Így a lízingbe adó is nyugodtabb: szívesebben és többet is hajlandó kölcsönözni.

INDULÓ CÉGNEK IS

?A banknak nem feltétlenül profilja vagy feladata a beruházások, gépbeszerzések finanszírozása ? legfeljebb az ingatlanfedezetű hitelnyújtást tartom igazán banki ügynek. Az üzletmenet finanszírozásához igen, nyújtson forgóeszköz hitelt, segítse a likviditást. Egy gép, egy termelőeszköz vásárlásához viszont a lízing jobban megéri? ? mutat rá a bank és a lízingcég közti optimális munkamegosztásra Fábián Péter, az egyik legnagyobb francia bank tulajdonában álló SG Eszközfinanszírozási Zrt. üzletág igazgatója. A lízinghez nem kell pótfedezet, másik ingatlan: elég maga a gép. Szinte bármilyen berendezés, aminek jó (és nem nagyon speciális) másodlagos piaca van, nem sérülékeny (nem kültéri) és azonosítható, ha eltűnne (van széria száma). Ha szükség esetén gyorsan, nagyobb veszteség nélkül eladható, úgy akár induló vagy veszteséges cégnek is lízingelnek ilyen gépet.

JOBBAN ISMERIK

A profi lízingesek nemcsak a kölcsönnyújtásban, hanem a fedezetek másodlagos piacán is átlag feletti ismeretekkel rendelkeznek. ?Én például a fém-, a műanyagipari és az egészségügyi üzletágban vagyok különösen otthon? ? mondja Fábián Péter, majd hozzáfűzi: a használt eszközök piacát 10 év gyakorlat után már úgy ismeri, mint a tenyerét.

?Benne vagyunk a szakmai szervezetekben, és egy kicsit kereskedővé is váltunk az évek alatt? ? indokolja, miért tudnak magasabb finanszírozási arányt kínálni a bankoknál. Náluk 15-20 százalékos önrész is elég, míg egy gyengébb ?helyismerettel? rendelkező, ezért óvatosabb bank csak a vételár 30-40 százalékát adja kölcsön. Amivel viszont ők ? és egyre több lízingcég ? is óvatosabbak: az a visszlízing. ?Amikor egy cég, likviditási helyzete javítására a tulajdonában lévő eszközt eladja, majd visszalízingeli, az a gazdálkodása szempontjából intő jel? ? mondja. Azt tanácsolja, hogy ilyen esetben érdemesebb banki folyószámlahitelt igényelni.

TÖRLESZTÉS: ELÉG AKKOR, HA VAN PÉNZ

Rugalmasabbak a törlesztés tekintetében is: míg a bankhitelek törlesztése havi vagy negyedéves rendszerességgel, egyenlő részletekben megy végbe, a lízingcégek szívesen belemennek egészen különös ?menetrendbe? is ? indokolt esetben. ?Egy sertéstenyésztőnél az ellési időszak a hagyomány szerint három hónap, és három napig tart, ezért ott elég negyedévente törleszteni. Szántóföldi növénytermesztőknél szeptemberben és decemberben van pénz, mi is akkor kérjük? ? mutatja be a mezőgazdasági cégekkel kapcsolatos gyakorlatot Szendreiné Laczkó Beáta, a Lombard Lízing Zrt. Mezőgazdaságigép-üzletágának vezetője.

De lehet ilyen csúsztatást kérni a ?dinnyéző? teherautó lízingbe vevőjének nyárra, a szezonális turizmusban, vagy a szintén nyárközpontú építőiparban is. További előnye a lízingnek a gyorsaság: a banki elbírálás 1-2 hónapjával szemben autóra 1-2 nap, ingatlanra, gépre is legfeljebb pár hét telik el a folyósításig.

VISSZA AZ ADÓVAL

Adózási szempontból is kedvező a lízing: a választható zártvégű lízingnél (itt a kölcsön futamidejének lejártával automatikusan a lízingbe vevő lesz a tulajdonos) a beszerzéshez kapcsolódó, a lízingcégnek megfizetett áfát azonnal vissza lehet igényelni, míg a nyíltvégűnél (itt a futamidő végén kell jelezni, kié legyen az eszköz) a törlesztésekkel, havonta lehet ezt megtenni. Már ha ? a személyautón kívüli ? adóköteles vállalkozási tevékenységre szolgáló eszközt lízingelek ? hívják fel a figyelmet Székely Péter és Vira Sándor, a több mint ötezer taggal rendelkező Saldo Zrt. vállalati tanácsadói.

KETTŐS ELŐNY...

Utóbbival lehetőség nyílik rá, hogy valaki a cége nevére lízingelve vásároljon tevékenységéhez kapcsolható lakást, autót, az áfát visszaigényelje, kamatköltséget vagy amortizációt számoljon el ? majd a futamidő végén, az úgynevezett maradványértéken önmagának mint magánszemélynek értékesítse azt.

...DUPLA SARC

Nincsen persze rózsa tövis nélkül. Mint a hiteleknél, úgy a lízingkonstrukcióknál is van olcsóbb eurós kölcsön, amelynél a forint gyengülése növekvő törlesztő részleteket eredményez. Örömteli innováció a Lombard autóra kifejlesztett, az Erste bármelyik konstrukcióban igénybe vehető (Havi Fix), valamint a CIB lakáslízing egyik terméke. Ezeknél a havi lízingdíj forintban rögzített, az árfolyam változásából származó különbözet pedig hosszabbítja vagy rövidíti a futamidőt

.A leggyakrabban az okoz csalódást a lízingbe vevőnek, hogy a futamidő végén nem kerül a birtokába az addig használt eszköz. Például az operatív lízingnél, amely gyakorlatilag egy tartós bérletnek felel meg ? és mint ilyennél, egyébként a teljes törlesztés leírható költségként. Jelentősen drágítja a lízingkonstrukciókat az esetenként kettős illetékfizetés is. A zárt végű lízingnél egyidejűleg keletkezik illetékfizetési kötelezettsége az eszközt megvásárló lízingcégnek és az azonnal kijelölt, majdani tulajdonosnak is, mégpedig az első pillanatban.

UGRIK A TÁMOGATÁS

Előbbit azonban a lízingcég továbbhárítja a lízingbe vevőre, aki így kétszeres illetéket kellene hogy fizessen (lízingnél nincs illetékbeszámítás). Így érdemes előre kalkulálni: a hatályos jogszabályok alapján annak, aki például ingatlant lízingel, és azt várhatóan a futamidő vége előtt továbbértékesíti, nyílt végű lízinget érdemes választania. A második illetéket fizesse majd a következő vásárló.

Drágító tényező az általában kötelező, a lízingdíj részét képező biztosítás is. További probléma, hogy lízingkonstrukciókra csak elvétve járnak az állami támogatások: magánszemélyeknél kiesik a szocpol, cégeknél ? a zárt végű pénzügyi lízing kivételével ? a beruházási adókedvezmény, de nem használható a lízing az európai uniós pályázatoknál, mint társfinanszírozási forma. (Utóbbi hátrány kiküszöbölésére egyébként a lízingcégek többsége hitelt is nyújt).

VIHETIK AZ EGÉSZET

Könnyebb hibázni is a lízing esetében: egy lakáslízingnél például a kölcsönszerződés felmondható a közös költség nemfizetése miatt. És ha valaki egyszerre több eszközt lízingel, érdemes mindegyikre külön szerződést kötni. ?Ha valaki egyszerre öt autót lízingel és csak az egyikkel is valamiféle fizetési késedelembe esik, vihetik az egész flottát? ? hívja fel a figyelmet Vira Sándor.

OLCSÓ VÉTEL: NYERJEN A VÁLSÁGON!

Egyre többen keresik a finanszírozásból visszavett és kényszerértékesítésre kerülő eszközöket, járműveket alkalmi vétel reményében. Az egyik legnagyobb hazai eszközfinanszírozó, a Lombard Lízing csoport árverési oldalán (www.lombardlicit.hu) személyautókra, motorkerékpárokra, tehergépjárművekre, mezőgazdasági és egyéb berendezésekre tehet bárki ajánlatot. Sőt, a tehergépjárművek esetében a Lombard saját értékesítési csatornáin keresztül segítséget nyújt vevőinek régi teherautójuk eladásában, így akár önerő befizetése nélkül vihetik el a liciten megvásárolt haszongépjárművet. A Raiffeisen internetes oldalán (www.licitauto.hu) a forgalomképes mellett roncsautókra is lehet licitálni. A K&H lízingcégének oldalain (magánszemélyeknek www.pannonlicit.hu, cégeknek www.expresszlicit.hu) 2-3 naponta cserélődik le a kínálat, amely a járművek és gépek mellett jelen pillanatban 35 ezer forintos kikiáltási árú laptopokat is tartalmaz. Náluk minimális ár nincs, a legjobb ajánlat elfogadásáról pedig minden esetben a cég vezetősége dönt.

A GUMICSÓNAKTÓL A TRAKTORIG

A lízingcégek többsége a termelő iparágak mindegyikében finanszíroz, a könnyűipartól a mezőgazdaságig. Emellett azonban néhány cég tovább is merészkedik, amikor a hagyományos mellett rendhagyó területeken is hitelez. A szinte minden szegmensben dobogós Lombard specialitása például a benzinkútberendezés. A Hypo Alpe-Adria hajóban és repülőgépben, orvosi és szépségipari eszközökben ?utazik?, az SG Eszközlízing IT, irodai és orvosi eszközök mellett többek között légi járművekben is. Az Erste egyebek mellett mopedeket, quadokat és még gumicsónakot is finanszíroz. Az UniCreditnél pedig a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beruházások számítanak unikumnak.

Kolozsi Gábor 

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!