Készült: 2011. február 24. csütörtök

A cég irányításában sokat segíthet egy jó számítógépes program, amely az adatok sokaságát képes rendszerezni és úgy megjeleníteni, hogy a döntéshozó számára értelmet nyerjenek. Érdekes módon a programozók csak pár éve haraptak rá az agráriumra. Lássuk, mire képes ma egy jó szoftver!


Józsi, indítókulcsában a mikrochippel bepöccenti a John Deert, majd felveszi a kombinátort. Ebben a pillanatban beindul a GPS-es nyomonkövetés, a traktor megjelenik az üzemi térképen. „Munkavégzés nincs, gyorsan halad a közúton. Az üzemanyag-szintjelző szerint éppen annyi gázolaj lötyög a gépben, amennyinek a tegnapi kombinátorozás után kell. Hoppá! Most kanyarodik a kocsma felé… Nem állt meg!” – sóhajt föl megkönnyebbülten az agronómus, és a következő műveletre lép. A jövőben valahogy így néz ki a mezőgazdasági vállalatirányítási szoftver egyik alapeleme, a flottakezelő modul, működés közben.

Mert ki ne szeretné tudni, mennyi gázolaj is fogyott egy hektáron, vagy melyik gép melyik munkaművelete volt a legdrágább? És vajon miért? Ki ne lenne kíváncsi rá, mennyi időt lazsálnak el a munkások, érdemes-e még egy adag nitrogént kiadni arra a búzára, vagy jó döntés-e kiszántani azt a repcét? Állítsa-e azonnal szárazra ezt a tehenet, egyáltalán vállaljon-e még egy laktációt vele?

Egy igazán jó vállalatirányítási rendszer képes nemcsak időben hátrafelé (mennyi volt?), hanem előre is (mennyi lesz?) kiszámolni a termelés költségeit. Egy profi szoftver táblánként, kultúránként, munkaműveletenként, munkásonként – vagy gépenként, állategyedenként – képes csoportosítani azokat az információkat, amiket a munkavezető begépel. Az „álomszoftver” független a számviteli rendszer életidegen környezetétől, ám képes kommunikálni vele, és ugyanígy egy gombnyomással elő tudja állítani a Gazdálkodási napló oldalait is – ha kell, webes formátumban.

Az integrált vállalatirányítás célja, hogy átláthatóvá tegye a cég működését a döntéshozó számára. Akinek, bármi alapján is hozza meg a döntéseit (Ft/ha, Ft/üzemóra, Ft/fő, Ft/liter), az év bármely pillanatában rendelkeznie kell ezzel az információval. Pontosan tudnia kell azt is, hogy az adott pillanatban milyen erőforrásokkal rendelkezik (gép, ember, bérelt földek), hogyan áll a raktárkészlet, kivel mire szerződött. Létezik egyáltalán ilyen álomszoftver?

A valóság más

 

A raktárkészletek, ügyfélkapcsolatok, pénzmozgások nyomon követésére eddig is léteztek nagy irányítási szoftverek, például az SAP, az Axapta vagy a Navision (mezőgazdasági adaptálása a rEvolution). Ezek fő problémája, hogy az adatáramlás jellemzően számvitel à termelés irányú, ami kevés mozgásteret hagy a „valóság” számára. Mert mi is a valóság? Valóság, hogy az anyag, akárhányszor csak megmozdítják, folyton apad. A készletek időnként mínuszban futnak. A köztes bizonylatok és a végleges számla végül más-más névre szól…

 

Valóság, hogy a John Deer és a Fendt üzemórája egymással nem összevethető (nem mindegy, hogy motorfordulat-arányos vagy terhelésarányos), hogy Józsi az ideje nagy részét üzemanyag-vételezéssel tölti el, nem a táblán… Egyébként is, Józsi alapbérét forint/órában szeretnénk megadni, prémiumát pedig forint/hektárban!

 

Egy pénzügyi szakembernek már az a tény is fennakadást okoz, hogy a gazdálkodási év nem egyezik meg a naptári évvel, arról nem is beszélve, hogy a kukorica aratása egyikkel sem méltóztatik egybeesni. Pedig de jó dolog már október-novemberben tudni, mi mennyibe került! A hazai piacon valójában csak egy-két cég akad, amelyik kifejezetten a mezőgazdaság igényeihez fejleszt vállalatirányítási szoftvert. Ezeket onnan lehet felismerni, hogy nemcsak informatikusokat, közgazdászokat, könyvelőket foglalkoztatnak, hanem agrármérnököket is. Ágazati szakember híján ugyanis nehezen érthetőek az előbb vázolt „specialitások”.

Az állattenyésztés a szoftverfejlesztés terén is mostohagyereknek számít, alaphelyzetben kimarad a programból. Ha mégis muszáj beletenni, igyekeznek egy már meglévő, idegen programot (Riska) integrálni a vállalatirányítási rendszerbe. Tudunk azonban olyan szoftverfejlesztő cégről, amely céljául tűzte ki, hogy egy liter tej előállításának valamennyi közvetlen költségelemét állatonként és napi szinten is képes legyen nyomon követni. Dicséretes dolog, hogy egy-két fejlesztő már arra is gondolt, hogy a Gazdálkodási napló egy gombnyomással előálljon a rendszerbe bevitt adatokból.

Jellemző – bár a hazai jogszabályi környezet a ludas ebben –, hogy a szoftverfejlesztők nagy ívben kerülnek minden olyan funkciót, ami éven belüli tartalmi módosítást igényelne a programban. Például kerülik azokat a segédleteket, amelyek egy támogatási jogszabály betartását segítik (pl. figyelmeztető üzenetek hatóanyag-túllépésre egy célprogramban vagy a tiltott növényvédőszer-hatóanyagok jegyzéke). Szerencsére itt is akad üdítő kivétel.

Költségcsökkenés azonnal

 

A szoftverfejlesztők között vannak erős multik és kisebb-nagyobb múlttal rendelkező magyar vállalkozások (lásd a táblázatot). Vásárlóik körét jellemzően az ezer hektár feletti gazdaságok teszik ki. A szoftver licence néhány milliótól 50 millió forintig is terjedhet, azaz jelentős beruházás egy cég életében. Olyasmi, amihez előbb nagy levegőt kell venni, aztán egy évig ott kell állni az alkalmazottak felett, amíg hajlandóak úgy és azt könyvelni, amit kell. A vonakodás oka nem ritkán éppen az, hogy nem jó dolog nyomon követhetővé válni. Máskor a dolgozó rugalmatlansága – életkor, képzettség – az oka.

A szoftvertulajdonosok jellemzően hosszú hónapokon át keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel az alapprogram a megrendelő „testére szabható”, majd napokon át a helyszínen segítik a felhasználókat az átállásban. A teljes összecsiszolódás egy éve alatt terméktámogatást nyújtanak, azaz telefonon vagy táveléréssel, esetleg helyszíni kiszállással hárítják el a felmerült problémákat. Ez sincs ingyen, az alaplicenc egyötödét is kiteheti a terméktámogatás díja. Mindennek dacára a beruházás 2-3 év alatt megtérül. A cégvezető innentől kezdve ugyanis pontosan tudja, hol melyik kiadás fölösleges, melyik költség lefaragható.

Nem utolsó szempont a pontos tervezhetőség. Az egyes költségelemek és a várható bevételek variálásával optimista és pesszimista verziókat dolgozhatunk ki jövedelmünk várható alakulására. Nyomon követhetővé és számon kérhetővé válnak a terv- és a tényadatok. A terv nagy segítséget nyújt a munkaszervezésben, a munkacsúcsok mérséklésében is. Akár egész rövid távon alkalmazva is csodákra képes: Józsi, kezében a három napra előre szóló munkalappal, jobban tudja beosztani az idejét, nem megy el mindennap 3 óra az eligazításra és tankolásra…

Csaplár János, Cosinus Gamma Kft.

A Bugyi-Juhászföld térségében gazdálkodó Cosinus Gamma Kft.-nél Csaplár János ügyvezetőt kérdeztük az Agrovir szoftverről. „Egyéves rákészülést követően tavaly futtattuk először élesben az új vállalatirányítási szoftvert. Ez fordítva gondolkodik, mint az eddigi szoftverek: a termelés precízen felvett adataiból indul ki, és ebből szűri le magának a könyveléshez szükséges információkat. Nem volt egyszerű ennek szükségességét elfogadtatnunk a könyvelőkkel, de hát a szakmai döntésekhez fontosak ezek a részletes tényadatok.

Immár táblaszinten és bármilyen időbontásban látjuk, melyik kultúrával mi történt, melyik munkaművelet mennyibe került, melyik gépet mennyire gazdaságosan üzemeltettük. A képernyő jobb felső sarkában folyamatosan nyomon követhető, hogy eddig az időpontig mennyi pénzt fordítottunk a termelésre hektáronként és összesen. Ezt össze tudjuk vetni az előzetes tervadatokkal, vagy új terveket készíthetünk az új helyzetnek megfelelően.

Sokat tudunk megtakarítani a géphasználat pontos nyilvántartásával – ez már most is látszik. A szervizmunkalap, az üzemanyag- és a bérnyilvántartás gépenként összefutó adataiból egykettőre kiderül, hogy melyik gépkombináció mibe kerül, mit hogyan a leggazdaságosabb elvégezni. Ha minden adat rendben van, a Gazdálkodási napló egy gombnyomással előáll, és xml-feltöltésre is alkalmas formába hozható. Nem olcsó a szoftver (hektáronként 2500 forint – a szerk.), de gyorsan behozza az árát.”

AgroVir

„1989 óta használunk Agroorg programokat” – kezdi a szoftver bemutatását Szabó Gábor, a Mezőfalvi Zrt. agronómusa. „Kezdetben csak a dos-alapú ügyviteli rendszer létezett, ma már windowsos a rendszer, és kiegészült néhány nagyon hasznos termelésirányítási modullal. Számomra a leghasználhatóbb a Táblatörzskönyv és a Földhasználat modul. Ami nem változott az évek során az az, hogy a mezőgazdasági modul a bér- és készletügyvitelből veszi át az adatokat, és a Gazdálkodási napló is hasonló módon áll elő.”

„Lehetne tervezni is a programmal” – folytatja Szabó Gábor – „de ezt nem tesszük, mivel az üzleti tervezés ágazati szinten történik, nem pedig tábla szinten. Azt, hogy mi történt összességében például a búzával, a főkönyvi zárás után tudjuk megmondani. Az Agroorg előnye számunkra az, hogy jól ismerjük egymást, és azonnal segítenek, ha valahol elakadunk.”

A turai Galgamenti Szövetkezetnél főleg az AKG programhoz használják a szoftvert, tudjuk meg a könyvelőtől, Gregori Józsefnétől. „A Táblatörzskönyvet, a Permetezési naplót, a Vegyszerezési naplót töltjük ki vele. A szoftver az adathalmazból összerakja a Gazdálkodási naplót. Tervezésre, tápanyag-gazdálkodási terv készítésére is alkalmas, de ezt nem használjuk ki. 2004-ben tértünk át erre a rendszerre. Akkoriban drágának számított, nagyjából 2 millió forintba került, de szükség volt rá. Kicsit fájlalom, hogy túl sok, egymástól független listából kell dolgoznom.”

Szabó Gábor: Ez már a vetőborsó csomagolása!

Microsoft-termékek

„A Microsoft Navision-jét használjuk, különösen hasznát vesszük a takarmánygyártás minőség-biztosításában” – mondja Kovács József, az ISV Zrt. informatikai vezetője.

„Itt nem homogén cikkekről van szó, az egyes receptúrák igencsak különböző beltartalmakat rejtenek, amit a rendszernek kezelnie kell. A takarmánygyártásban minden egyes bekerülő alapanyag kap egy számot, amit végigvisz magával a teljes gyártási folyamatban, így a kész táp is elemeiben látható. Dioxin-botrány idején nem kell magyaráznom, hogy ez miért fontos. A Navision-ben az egész vállalat egységes egészként jelenik meg, minden naprakész és nyomon követhető. Fél év alatt álltunk át rá. Anyagilag 50 milliós kiadást jelentett, de segítségével a költségcsökkentés szinte már másnap elkezdődhetett. Két év alatt behozza az árát!”

A Tedej Zrt. szintén Microsoft terméket használ. Gonda Zoltán informatikus így mutatja be: „2009-ben, több mint egyéves felkészülés után indult nálunk a Dynamics AX. Ez egyedi fejlesztésű szoftver (csak a licence 35 millióba került), de a vállalatcsoport egy-egy cégének működése külön-külön és együttesen is nyomon követhető, értékelhető és tervezhető. A növénytermesztés irányítása az AgroVir program beépítésén keresztül valósult meg. Itt elkészíthető a vetésterv, nyomon követhető a vetőmag-, a vegyszer- és a gázolaj-felhasználás, átlátható a rendelkezésre álló gépkapacitás, sőt a gépek mozgása is. A Dynamics AX integrálja a szarvasmarhatelepen alkalmazott Riska programot is, amelyik az állatállomány és a tejmennyiség alakulásáról ad át a központi szoftvernek információt. De egyéb cégeink (például a takarmánykeverő) által előállított termékek mozgásáról is adatokat összegez a rendszer. A szoftver elkészíttetése komoly beruházás volt, de egy ekkora céget irányítási rendszer nélkül már lehetetlen működtetni.”

Cégek és döntéstámogató szoftvereik*

Cég/Elérhetőség

Szoftver

Erőssége**

Megjegyzés

AgroVir Kft.

www.agrovir.hu

Maróti Miklós

30/450-1374

AgroVir

Költséghatékony megoldások felfedése

Dolgoznak saját „Állat” moduljukon, ami egyedenkénti gazdaságossági döntéseket támogatna.

Agroorganizáció Kft.

www.agroorg.hu

Nattán István

20/946-2911

Agroorg

Növénytermesztés integrált lekövetése (30 éve működő szoftver)

Kiterjedt felhasználói köre lehetővé teszi, hogy olcsóbb legyen versenytársainál.

Microsoft/rEvolution Software Kft.

www.revolution.hu

Juhász Zsolt

30/936-5447

rEvolution Software

Gyártási folyamatok (minőség-biztosítás), kereskedelem, termelésintegráció

A mezőgazdasági termelés viszonylag új terület a cég számára.

Commit Kft.

www.commit.hu

Márton Gergely

23/521-760, 23/521-762

WinDirect

Kereskedelem: készletmozgás, címkézés, vonalkód-olvasás, árlisták

Inkább az élelmiszeripar, semmint a termelés a profiljuk, de nyitottak a termelői megkeresésre.

Szolex Kft.

www.szolex.hu

Török Ferenc

42/450-070, 30/9655-656

Szolgi

Kereskedelem, TÉSZ-ek partneri körének nyilvántartása, készletmozgások nyomon követése

Elsősorban a kereskedelemről szól.

* A lista nem teljes. ** Az egyes cégek szoftverei más-más téren erősek, Önnek kell eldöntenie, mire van szüksége! A szolgáltatás ára és minősége is nagyon eltérő. Kérdezzen rá, mennyi időt szánnak a helyszíni betanításra, meddig és mennyiért hajlandóak segíteni a beletanulásban (terméktámogatás), illetve milyen gyorsan képesek reagálni egy-egy „hibaüzenetre”.

 

Elvárások:

– az egyes alrendszerek (modulok) legyenek egymás számára átjárhatók;

– a pénzügy (könyvelés) „értse”, de ne „kötelezze” a termelést az adatok számviteli rendszer szerinti nyilvántartására;

– az adatok csoportosíthatósága szinte tetszőleges szempontok szerint;

– kimutatások, összegzések készítése (géphasználat, Gazdálkodási napló stb.);

– tervezés lehetősége minél több szempont szerint.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!